Staub – liveno posuđe

Ovaj post je potpuno nepravedno čekao toliko dugo da bude objavljen. Mada, kada bolje razmislim, sada je možda pravi trenutak jer je Staub posuđe sa mnom jako dugo i mogu vam napisati sve što sam o njemu naučila u tom periodu. Iako sam već godinama u cast-iron svetu i jako dugo koristim livene posude različitih proizvođača i raznolikog kvaliteta, Staub je na mene ostavio poseban utisak iz mnogo razloga.

Prvo, Staub posuđe je posebno. Nije to tek tamo neka šerpa. Da bi se napravila Staub posuda gvožđe se izliva u jedinstevni peščani kalup namenjen samo za tu određenu posudu. Nakon toga, kalup se uništava a vi ćete svoja omiljena jela kuvati u posudi koja je potpuno jedinstvena, jedna na svetu. Ovo je lepo, zar ne?

Drugo, Staub posuđe je štedljivo. Zbog svojih karakteristika, ove posude nikada nećete grejati na najjačoj temperaturi jer je cela čar ovih posuda u tome da liveno gvožđe i posebni premazi na spoljašnosti i unutrašnjosti posuda štede energiju tako što ravnomerno prenose toplotu i dugo je zadržavaju. Tako da ćete svaku od ovih šerpi, za relativno kratak vremenski period zagrejati do željene jačine, ali uz korišćenje manje energije. Tako na primer, ja moju posudu stavim na ringlu, uključim na šesti podeok od mogućih devet i kroz nekoliko minuta, šerpa bude zagrejana onako kako bi obična šerpa bila zagrejana na najjačoj vatri. S obzirom da kuvamo svakog dana i da 90 % jela možemo spremiti u ovim posudama, ova ušteda se i te kako oseti.

Sve što možete da zamislite, može da se pripremi u Staub posuđu, zavisno od veličine i namene same posude. Nećete u tiganju spremati supu, razume se. Ali, u tiganju možete napraviti sjajne stejkove, peći pecivo tipa cimet rolnica i slično, peći pogače, kolače i gibanice, grilovati povrće, pržiti jaja, omlete i palačinke. Za palačinke u običnom Staub tiganju treba malo prakse. Ja ih još uvek nisam savladala, moram da priznam. 🙂

U šerpama možete pripremati supe, čorbe, potaže, paprikaše, pasulj, prebranac, podvarak, grašak, boraniju, sladak kupus, punjenu papriku, sarmu, musaku, sos za testeninu, pilav, zapečenu testeninu, sporo pečeno meso, hleb… Staub posude su podjednako efikasne na svim izvorima toplote, uključujući i undukciju. Ovo važi za sve Staub posude, uključujući i tiganje.

Takođe, ove posude imaju divnu sposobnost da vam se hrana za njih ne lepi. Ali to ne znači da se nikada ništa neće zalepiti. Za peciva uvek stavim papir za pečenje, po navici. Da se stejk ne bi zalepio i ovde važi pravilo da ga ne okrećete/pomerate preraneo nego da ga pustite da se zapeče i stvori korica kako bi se nesmetano okrenuo.

Zatim, Staub posuđe je emajlirano, i to majolika staklom. Je l’ i vama ovo zvuči mnogo kul? Meni da. Ovaj stakleni premaz unutar posude zaslužan je za to da hrana koju u njoj pripremate ne menja svoja svojstva i da se posuđe stvarno lako održava. Imam i posude drugih proizvođača. Neke od tih posuda su jako skupe a neke su užasno jeftine – i jedne i druge je pakao održati čistim i urednim. Staub posuđe se savršeno lako održava. Koliko god da mi se jelo zapeče, do sada se nije desilo da sam uopšte i pomislila na korišćenje žice. Mislim, žica se i ne preporučuje za čišećenje ovog posuđa, nego samo želim da vam stavim do znanja koliko je čišćenje olakšano.

Ono što nikako ne biste smeli da uradite prilikom čišćenja jeste sledeće: Završili ste sa ručkom, posuda je još uvek vrela (jer je toliko kul :)) a vi u tako vrelu posudu sunete ledenu vodu. Nemojte. Uništićete je. Možda ne iz prvog puta, ali ako ovo ponavljate učestalo, obezbedićete sebi verovatno jedini način da se ovo posuđe uništi. Dakle, u toplu posudu ide isključivo topla voda. Ukoliko je potrebno, sipajte koju kap deterdženta sa pranje sudova. Ostavite da odstoji toliko da skorela hrana unutar posude omekša a onda ćete sve lako oprati običnim sunđerom i toplom vodom. Ono što je još jedna dodatno kul stvar jeste ta da ovo posuđe može da se pere u mašini za sudove. Ne svakog dana, ne tri puta dnevno, ali ako nekad zagusti pa nemate vremena, okej je da je stavite u mašinu da se opere na nekom nežnijem programu. Ja sam svoje prala, nekoliko puta do sada. Problem je što su teške, pa mogu da štete žicama u mašini.

Četvrto, iz ovih posuda (onih sa poklopcem) mi nikada nije iskipelo ni jedno jelo. Nije mi se napravio ni oblak pare u kući dok se satima kuva supa, na primer. Za tu sjajnu, predivnu karakternu crtu ovih posuda zaslužan je specijalno dizajnirani poklopac koji svu paru vraća u šerpu i ne da joj da napusti žurku. Ovo je posebno kul kod pečenja u rerni. Na primer, hoćete neki baš sočan komad mesa. Inače biste otvorili rernu 18 puta i zalivali meso da bi ostalo sočno. A u Staubu ćete meso da stavite u rernu i izvadite kada bude gotovo, bez straha da će biti suvo ili prepečeno.

*Za Staub posuđe nije potrebna nikakva specijalna priprema pre prvog korišćenja. Dovoljno je da ih operete deterdžentom i vrućom vodom.

Staub posude koje ja imam u svojoj kuhinji i koje koristim svakodnevno za pripremu svih ručkova koje mogu da zamislim su sledeće: Staub Coccotte 29 Graphite Gray, Staub Liveni tiganj 26 i predivna, predivna rojal plava posuda Chistera 26 Royal Blue Special Edition.

Staub posude možete kupiti kod jedinih uvoznika za Srbiju, mojih dragih Serotoninovića na sajtu SEROTONIN.RS. Uz svaku kupovinu na njihovom sajtu, možete iskoristiti kod “MILIN KUVAR” i tako sebi obezbediti 5% popusta, bez obzira da li je to što kupujete već sniženo ili ne. Popust važi za sve proizvode iz Serotonin ponude. Kupovina ovog posuđa je kupovina za ceo život. Ove posude će koristiti i vaša deca. Razlog više da u njih investiramo jer ništa nije lepše nego da kuvaš u istoj onoj maminoj šerpi koja te je hranila tokom odrastanja 🙂

7 % POPUSTA NA SVAKU KUPOVINU UZ KOD “MILINKUVAR”

Ukoliko imate bilo kakva pitanje i nedoumice, slobodno mi pišite ili u komentaru ispod ili se javite porukom na Instagram profilu @milinkuvar.

Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.