Svečana Božićna pogača

Svečana Božićna pogača

Ova divna, mekana, pahuljasta pogača je jedna od najlepših koje sam ikada napravila! I, stvarno jeste svečana Božićna pogača, sva ovako raskošna i pufnasta, zar ne? Fora je što je savršeno meka i sutradan! A tajna je u, wait for it, u ulju. Da! Znate koliko sam izričita u tome da je puter kralj svih kraljeva, ali shvatila sam da sve kiflice koje sam pravila sa uljem, uvek budu duže sveže od onih koje pravim sa puterom.

Zato sam sada iskorstila testo koje sam koristila za kiflice nebrojano puta i rešila da od njega napravim pogaču. Odlično je jer se sa ovim testom lako radi zbog njegove masnoće i nećete imati problema oko formiranja oblika pogače.

Zamesićete testo, podeliti ga na 4 dela. Svaki deo rastanjiti i uviti u rolat. Ako želite šare, deo rastanjenog testa ćete zaseći vrhom noža – pogledajte ovaj video da vidite kako. Ova pogača sjajno izgleda na stolu, jako je ukusna i trenutno joj ne vidim ni jednu zamenu za predstojeći praznik 🙂


Svečana Božićna pogača

450 ml toplog Premia mleka
1 i po kesica Maxi suvog kvasca
1 kašičica šećera
180 ml Maxi suncokretovog ulja
2 Maxi domaća jajeta
1,5 do 2 kašičice Maxi himaljaske soli
Oko 950 g Maxi glatkog brašna T400

1 razmućeno jaje, za premazivanje
Susam, za posipanje

Priprema:

Zagrejte mleko pa ga pomešajte sa kvascem i šećerom u većoj činiji. Dodajte jaja, ulje, brašno i so pa sve sjedinite u meko testo. Ukoliko je potrebno, dodajte brašna. Stavite testo u čistu posudu i pokrijte ga prozirnom folijom. Ostavite ga na sobnoj temperaturi da udvostruči volumen.

Zatim, izručite testo na čistu radnu površinu, bez dodavanja brašna, blago ga premesite a zatim podelite na 4 jednaka dela. Jedan deo testa rastanjite u dugačak pravouganik, dimenzija otprilike 20 x 40 cm. Uvijte ga u rolat i stavite sa strane. Ponovite sa još jednim delom testa. Preostala dva dela testa na isti način rastanjite u pravougaonike a zatim onu ivicu koja je dalje vama, zasecajte vrhom noža celom dužinom. Pogledajte video da vam bude jasnije. Urolajte tako da zasečeni deo testa bude na celoj površini rolata.

Zatim, sva četiri rolata postavite u krst, tako da se prepliću. Uz pomoć svog osećaja formirajte pletenicu. Zaista nije važno da ima nekog reda, niti ja umem da vam kažem kako sam to izvela 😀 Od formirane pletenice sada nežno formirajte loptu i stavite je u posudu za pečenje koju ste prethodno obložili papirom za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pospite susamom. Ostavite da narasta dok se ne zagreje rerna. Pecite 50-ak minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni. Ohladite je i servirajte. Možete je pripremiti i dan ranije.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.