Tefal Turbo Cuisine – Recenzija aparata

Odavno želim ovakav lonac. Ne mogu da vam opišem koliko sam se radovala kuvanju i isprobavanju svih mogućih jela koja mi inače oduzimaju mnogo dragocenog vremena i pažnje. Evo kako sam ja to zamišljala: stavim sve u lonac i pustim lonac da završi svoje. To su jedina dva koraka kojima sam se nadala. I da, to jeste to. Toliko je jednostavno i toliko olakšava posao.

Iako volim da se zaista potrudim oko hrane koju jedemo i da pripremam zaista fine obroke, često mi je važnije da taj jedan zajednički obrok u toku dana bude nešto kuvano, na kašiku, domaće i toplo. I ma koliko kuvani grašak bio jednostavan za pripremu, postoji još lakši i definitivno brži način da se spremi.

Tefal Turbo Cuisine – Recenzija aparata

Ovaj aparat je kod mene već nekoliko nedelja. Iz ove sadašnje perspektive mogu da kažem da je ovo jedini aparat koji vam treba ako ste preokupirani poslom i obavezama i ako inače ne stižete da kuvate a voleli biste. 

Ovako bih ja to radila da imam posao od 9 do 5, dete, kuću koju treba srediti svakog dana ali i želju da živim život pored svega toga: Svake večeri ili svakog jutra pre posla, u Turbo Cuisine bih stavila sastojke za jelo koje želim tog dana da poslužim svojoj porodici. Bilo da je to samo jednostavna supa ili kuvani pasulj, grašak, paprikaš, cepkano meso, gulaš ili bolonjeze sos… svi sastojci idu u šerpu, podesim program i jelo je gotovo za manje od sat vremena, zavisno od toga šta spremam. Ne diram šerpu do ručka. Ona će do tada sama ispustiti paru i jelo će najverovatnije ostati toplo ako sam ga spremila ujutru. Ako ne, uključim šerpu na kratko da se jelo podgreje i to je to.

Tefal Turbo Cuisine CY754830 dolazi sa uputstvom za upotrebu, knjigom recepata, posudom za kuvanje na pari, mericom, špatulom i kutlačom. Sam aparat se sastoji iz kućišta, lonca i poklopca. Na poklopcu ćete pored dihtung gume videti i dva različita ventila. Jedan od njih (crni) služi za ograničenje pritiska i kroz njega ćete puštati paru nakon kuvanja i skidati ga kako biste ga prali. Drugi (maleni od inoxa) je plutajući ventil, on će se pre početka programa kuvanja podići a kada ispustite svu paru nakon kuvanja, spustiti. Tada ćete znati da je posuda bezbedna za otvaranje. Na sredini poklopca je i ručka tj. dugme kojim ćete ispuštati paru nakon kuvanja. 

Ono što vas sigurno zanima jeste da li postoji mogućnost da se povredite parom. Postoji, ako ne pazite, naravno. Kada kuvanje završi, pritiskaćete dugme na sredini poklopca i kroz onaj crni ventil koji sam gore pomenula na taj način ispuštati paru. Prvim pritiskom na dugme, kroz ventil će izaći nešto vode, a nakon toga para ide sasvim dobro usmereno na gore i nema opasnosti za povredu ako ne stavljate ruku na ventil, naravno. Za mene se ove stvari podrazumevaju, ali mislim da nije na odmet pomenuti ih. Kada je sva para ispuštena, plutajući ventil će se spustiti i tada možete otvoriti poklopac. Unutar lonca će svakako biti još pare, isto onako kao kada kuvate i u običnoj šerpi.

Za sve tehničke karakteristike najbolje je da pogledate sajt tefal.rs i tamo se informišete o svemu što vas interesuje vezano za jačinu aparata i slično. Ono što se meni mnogo dopada jeste činjenica da je ovo aparat koji nije vezan za ringlu i samim tim mogu da ga uključim gde god. Leti, na primer na terasi ili u dvorištu. Zar to nije kul?

Gde možete da ga kupite? Trenutno je dostupan u Emezzeti.

Tefal Turbo Cuisine ima deset predefinisanih programa s tim što većinu tih programa možete podešavati prema svom osećaju i potrebama. Jednim rotirajućim tasterom podešavate vreme i temperaturu kuvanja kako vama odgovara. Programi koje ovaj aparat nudi su: krčkanje, supe, brzo prženje, kuvanje na pari, pečenje, kuvanje u vakuumu/sporo kuvanje, pirinač, jogurt i fermentisani proizvodi, kaša, podesivi režim šefa kuhinje. Nisam još uvek isprobala sve, ali ono što se najčešće koristi jesam i prezadovoljna sam.

Uputstvo za upotrebu će vam biti od velike pomoći jer je korišćenje svakog od navedenih programa detaljno opisano. Takođe, knjižica sa receptima koju dobijate uz aparat može da bude vrlo korisna da steknete osećaj kakva sve jela možete pripremati i na koji način možete koristiti programe. Ima nebrojano mnogo mogućnosti.

Šta sam sve spremala u ovom aparatu? Sve. Počela sam sa supom. Kuvala sam pasulj, cepkanu junetinu, kuvala sam povrće na pari, spremala sam pilav, boraniju, sutlijaš, paprikaš, gulaš… Kažem vam, sve.

Korišćenje aparata je jako jednostavno. U posudu za kuvanje stavite sve namirnice, zatim posudu stavite u Turbo Cuisine. Obavezno obrišite posudu spolja, da ne bude mokra kada je stavljate na grejnu ploču unutar aparata. Zatim, zatvorite poklopac i izaberete željeni program rotirajućim tasterom. Kliknete na dugme “Power” da uključite program. Prvih nekoliko minuta će trajati zagrevanje aparata a na ekranu će pisati “heat”.

U tom kratkom periodu izlaziće nešto malo pare kroz crni ventil, sve dok ne startuje program kuvanja. Kada startuje sam program, para više neće izlaziti a plutajući ventil će se podući. Na ekranu će početi odbrojavanje vremena. Kada je kuvanje završeno, na ekranu će pisati “end”. Tada lonac možete ostaviti ili možete ispustiti paru pritiskajući veliko okruglo dugme na poklopcu. Kada je ispuštena sva para, plutajući ventil će se spustiti i tada ćete znati da je bezbedno za otvaranje.

Ostalo ćete već sami shvatiti i osmiliti kada ćete koji program koristiti, šta najviše odgovara vašem ritmu i vrsti hrane koju spremate i jedete. Turbo Cuisine ća vam postati najbolja drugarica, obećavam!

Post je urađen u saradnji sa Tefal Srbija.

Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.