Teleći biftek u glazuri od Porto vina i džema od kajsije

porto-biftek

Kada hoću sebe da častim ja kupujem tanjire, dobro meso, fino vino i ponekad neki komad kozmetike ili šminke. But, mostly kitchen stuff. Tog dana sam patila od nečega, sada ne mogu da se setim čega, ali užasno me je mučilo. Toliko da sam morala da pljusnem keš na nešto ultra ukusno i dobro. Pa sam se uputila ka pijaci, do Ćurana, po biftek. Ako hoćete dobro i zdravo meso, idite tamo i istrpite čekanje u redu. Samo ponavljajte sebi u glavi da je taj red s dobrim razlogom tu. Ili krenite sa detetom. Ako nemate svoje, pozajmite od drugarice.

Porto se sam namestio u celoj priči jer sam ga bukvalno zgrabila sa rafa u marketu. Nije ga do sada bilo i bilo je logično da sam morala da ga isprobam, baš tog dana. Jer patim od nečega toliko važnog, čega se sada ni ne sećam.

Te moje sitne patnje, patnje koje svaki čovek ima, su napravile mnoga dobra jela na ovom blogu. To su trenuci kada želim da napravim nešto vanvremensko i nešto izvan svojih mogućnosti, nešto na šta ću biti ponosna i što će ostaviti večiti trag na jeziku. Nešto zbog čega ćemo M. i ja jesti u potpunoj tišini sa ludačkim pogledima na licima. Nešto što će imati smisla.


Sastojci:

Komad telećeg bifteka od oko 400-500 grama

30 g putera

2 kašike maslinovog ulja

soli i bibera po ukusu

50 ml Porto vina ili nekog drugog slatkog vina ako nemate Porto

2 kašike Little Blue Pot džema od kajsije sa timijanom

prilog po želji

Priprema:

Teflonski tiganj zagrejte sa puterom i maslinovim uljem. biftek osušite ubrusom pa pobiberite i stavite u vreli tiganj. Pržite od 4 do 6 minuta sa svake strane u zavisnoti od toga kakvu pečenost želite. Nemojte ga pržiti više od toga, upropastićete savršeno dobar komad mesa. Kada meso sa svih strana dobije finu koricu sklonite sa vatre i pokrijte aluminijumskom folijom. U tiganj sada ulijte Porto vino i džem od kajsije koji ste razredili sa malo vode. Sve dobro promešajte pa brzo vratite meso unutra. Okrenite ga nekoliko puta da sa svake strane bude obložen ovom blagom glazurom – to ne treba da traje duže od jednog minuta. Sklonite sa vatre, ponovo pokrijte folijom i ostavite da domori 5-10 minuta. Nakon toga ga isecite na komade i poslužite uz čašu vina i prilog po želji. Posolite ukoliko je potrebno.

teleci-biftek-u-vinu

teleci-biftek-u-porto-vinu

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.