Sveže ceđeni sok od cvekle

sok-od-cvekle

Poznata sam po tome što s vremena na vreme donesem neku važnu odluku. Te piću više vode, te ješću više kuvanog, te ići ću na trčanje, te srediću bajs, te smanjiću stres…  Odluke za okačiti mačku o rep, ja da vam kažem. Dođu i prođu. Ali se i vrate. Uvek u isto vreme, kada proleće počne da se budi i kada izađem iz zimske medveđe ljušture. Sa prvim suncem i mladim rotkvicama, ja ponovo želim da budem ona što joj nije bilo teško da na užarenoj letnjoj zemlji vozi bajs i po 20 km dnevno. Želim da se vratim samoj sebi.

Negde između, na putu od velike odluke do podruma gde čuči prašnjavi bajs, izgubim hrabrost i kažem sebi da nema šanse da istrajem. I mrzim sebe što pričam sebi laži. Sednem na bajs, izvozim već standardnu početničku rutu do Jugova i nazad. Ispred zgrade silazim sa bajsa, mišići bride a žile pulsiraju… a u glavi mi glas ponavlja “Možeš! Možeš!”.

Ulazim u stan sa elanom ravnim vatrometu, pričam sve u glas sa M. kako je osećaj fenomenalan, kako je ovo nešto što treba svakog dana da radim, kako oslobađa, kako je kul, kako se osećam vredno, kako znam da radim nešto dobro za sebe, kako sam najžešći frajer na svetu ako nastavim ovako celog leta.

Obično ne nastavim tempom kojim želim ali misao da je to nešto što treba da radim i što me čini zadovoljnom i srećnom je uvek tu i daje mi veliku snagu da probam i ove godine. Nakon porođaja i emotivnog ali i pshičkog roller coaster-a  koji sam prošla u proteklih 11 meseci, mislim da je vreme da predahnem, da sebi dam još jednu priliku da mi se vratim…

A dok pišem ovaj tekst, tamo dole na Jugovu mi M. pumpa gume na bajsu  a u mojoj glavi se vrzma misao koju ultra kul flašicu da nabavim za ceđene sokove koje ću da nosim sa sobom na vožnju i šta sve stiže od voća i povrća i kako ću strava recepte da smišljam u svim tim vožnjama… i kako ću, čoveče, sebi da budem car kadastvarno istrajem!


Sastojci za oko 700ml soka:

3 sveže cvekle

3 pomorandže

1 zelena jabuka

komadić đumbira

Priprema:

Sve sastojke oljuštite i isecite na manje komade pa sve lepo u sokovnik. Dodajte slobodno voće koje volite ili izostavite ono što ne volite. Koju god kombinaciju napravili – sigurno je dobra za vas, jer ne postoji bolji način da osvežite dan od pune čaše sveže ceđenog soka od voća i povrća. Voće i povrće možete preko noći ostaviti i u frižideru za dodatno osveženje. Ovde sam vam pisala malo više o ceđenju sokova u slow juicer-u, bacite pogled.

Vaša Mila!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.