Terijaki ramstek sa grila

Nekoliko godina unazad stejkove i gotovo sve druge vrste mesa pripremam u sous vide-u. Priprema mesa na taj način omogućava da uvek imam savršeno kuvano meso i posle nekoliko puta, čovek se stvarno navikne na to. Nije mi ni padalo na pamet da stejk stavim na roštilj a da ga prethodno ne pripremim sous vide. Sve dok nisam pripremila ovaj divni, sočni, njami terijaki ramstek sa grila.

Na prvi zalogaj sam ostala oduševljena jer je tekstura ovog komada bila sjajna! O ukusu da ne govorim. Kikkoman Terijaki BBQ sos sa dodatkom meda se odlično snašao uz ramstek. Ima i slast i slanoću koje su savršeno izbalansirane pa vam bukvalno i ne treba ništa drugo za mariniranje. A mislim da bi se savršeno uklopilo i sa krilcima i sa bilo kojim drugim mesom.

A kada birate meso, uvek tražite comade koji su lepo prošarani masnoćom. To će dati bolji ukus i bolju teksturu. To je pravilo kojeg se uvek možete držati pri odabiru. Ramstek možete tražiti kod vašeg mesara, ako mu verujete. To je deo koji se seče od leđa, sa poslednjih pršljenova kičmene moždine. Nadam se da sam ovo dobro shvatila i dobro vam prenela jer ne postoji ništa što mi je više zbunjujuće od podele mesa. Svakako, tražite fino prošaran ramstek debljine oko 4 santimetra, za roštilj. Ako vam kažu da treba da bude tanji, ne treba. Pratite sve smernice iz recepta jer su zaista podjednako važne.


Terijaki ramstek sa grila

1 ramstek od 600-700 g
2-3 kašike ulja
½ kašičice bibera
½ kašičice dimljene paprike
3 kašike Kikkoman Teriyaki BBQ sosa sa dodatkom meda

Za prilog:
Skuvana orzo testenina
Sveže povrće
Tikvice, za grilovanje
1 kašika Kikkoman BBQ Teriyaki sosa sa dodatkom meda
1 čen belog luka
Biber, po ukusu
Maslinovo ulje

Priprema:

Ramstek izvadite iz frižidera 40-50 minuta ranije da dostigne sobnu temperaturu. Ovo je jako važno da se meso ne bi šokiralo onog trenutka kada ga stavite na vreo roštilj. Dakle izvadili ste meso. Napravite marinadu od navedenih sastojaka i meso lepo uvaljajte u nju. Neka odstoji 15-ak minuta. Možete držati i duže, ako želite.

Grill zagrejte na 220 stepeni. Neka se baš dobro zagreje, da zadimi. Zatim, stavite ramstek na njega i ostavite ga oko 8 minuta. Nemojte ga pomerati, gnjaviti, dirati, pipkati. Samo ga ostavite da se fino karamelizuje i zapeče. Kada po ivicama do rešetke vidite da je meso počelo da menja boju, tada je vreme da ga okrenete – 8 minuta je optimalno za srednje pečeni stejk 4 cm debljine. 

Pored poređajte tikvice i ljubičasti luk i pecite da ih da sa obe strane porumene, pa ih sklonite. Pomešajte grilovano povrće sa krastavcem i čerijem, dodajte skuvanu orzo testeninu, beli luk i preostale začine. Doterajte ukus prema sebi. Stavite u frižider da se prohladi dok stejk ne bude gotov.

Okrenite ramstek na drugu stranu pa pecite još 8 minuta. Na kraju, pržite sve ivice po 15-ak sekundi i sklonite ramstek na čist tanjir. Neka odstoji makar 10 minuta a zatim ga isecite i poslužite sa prilogom od povrća i orzo testenine ili uz bilo koji drugi prilog koji volite.

Post je urađen u saradnji sa Spices.rs, za brend Kikkoman.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.