Tiramisu kuglice

tiramisu kuglice

Tiramisu kuglice su mi apsolutni hit a možda i favorit ovogodišnje selekcije sitnih kolača koje sam pripremala za našu slavu. Znam da su sada popularne i iskreno, nije mi se dalo da tražim recept pa sam napravila neku svoju kombinaciju koja je ispala savršeno. Moram da napomenem da amareto liker ovde igra jako važnu ulogu i da ukus ne bi bio isti bez njega. Tako da ove kolačiće držite dalje od dece.


Tiramisu kuglice

250 g piškota
50 ml ohlađene espreso kafe
250 g maskarpone sira
50 g šećera u prahu
2 kašike amareto likera
40 g rastopljenog putera

200 g bele čokolade, za glazuru
1 kašika ulja

Priprema:

Piškote sameljite u električnoj seckalici. U činiji žicom pomešajte maskarpone, kafu, amareto i šećer u prahu. Dodajte samlevene piškote i rastopljen puter pa sve izmešajte da se sjedini u ujednačenu masu. Stavite u frižider na sat vremena, da se smesa stegne.

Vadite smesu kašičicom pa formirajte kuglice. Ja kuglice merim i trudim se da sve budu jednake težine, kako bi i na tanjiru izgledale lepo. Moje kuglice su bile oko 12 g. Ređajte kuglice na ravan poslužavnik koji ste obložili prozirnom folijom. Stavite ih u frižider da se dodatno stegnu.

Za to vreme rastopite belu čokoladu sa kašikom ulja na tihoj vatri uz povremeno mešanje. Kuglice prelivajte belom čokoladom, otresite višak čokolade i kuglice ređajte na ravnu tacnu obloženu prozirnom folijom, kako biste ih lakše odvojili kasnije. Ukrasite ih po želji. Mrvice bele čokolade i prstohvat kakao praha su super rešenje 🙂

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.