Uskršnje zeke

Ovo je za mene najlepša nedelja u godini. U nedelji pre Uskrsa mnogo kuvam i mnogo toga novog naučim u vezi sa farbanjem jaja jer se uvek trudim da za vas isprobam nešto novo. A danas vam predstavljam ovaj jednostavni recept za uskršnje zeke koji će vam odlično doći za svečani doručak ili ručak, posebno ako za stolom ima i dece.

Obično iskomplikujem ovakve recepte, ali sada sam zaista htela nešto što vam neće biti opterećujuće, ni pripremom a ni samim namirnicama. Potrebne su vam namirnice koje svakako uvek imate u kući a priprema je jako jednostavna. Uživajte u pripremama za Uskrs, a ove nedelje vas čeka još zanimljivih recepata, ništa ne brinite 🙂


Uskršnje zeke

400-450 g brašna T400 meko
1 kašičica soli
1 kašika šećera
1 kašika suvog kvasca ili ⅓ svežeg kvasca
70 ml ulja
240 ml tople vode

1 žumance + 2 kašike mleka, za premazivanje
Krupna so, za repić

Priprema:

Brašno i so pomešajte u većoj činiji. U odvojenoj posudi pomešajte kvasac, toplu vodu i šećer i ostavite da odstoji. Brašnu dodajte nadošli kvasac i ulje pa mikserom na koji ste stavili nastavak za testo umesite testo da se sve sjedini.

Preručite testo na pobrašnjenu radnu površinu pa umesite toliko da formirate meko testo koje se ne lepi za ruke, uz dodavanje brašna po potrebi. Stavite u nauljenu posudu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da naraste 45 minuta.

Kada je testo naraslo, pritisnite ga pesnicama da istisnete vazduh pa ga premesite. Podelite ga 6-8 delova. Od svakog dela testa formirajte dugačku kobasicu. Otkinite jedan kraj, dužine 2-3 cm i od njega napravite lopticu. Od ostatka formiranog testa formirajte zeku tako što ćete spojiti dva kraja i izuvijati ih dva puta da formirate uši i malo pritisnite da se uši slepe uz podlogu. U rupu stavite kuglicu koju ste napravili da bude repić.

Premažite formirano testo žumancetom koje ste razmutili sa mlekom. Na repić pospite krupnu morsku so. Ostavite da stoji 15-ak minuta dok zagrejete rernu. Rernu zagrejte na 180 stepeni a onda pecite zeke 20-25 minuta.

Post je urađen u saradnji sa Kenwood.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.