Veganski kapućino

veganski kapucino

Kafa koju najčešće držim u rukama jeste kratki espreso. Ali, imam veliku ljubav za kapućino koji pravimo kod kuće. Retko ga naručim kad sam napolju jer se jednom u 10 puta desi da dobijem stvarno dobru kafu. Ali, onaj koji napravimo kod kuće, sa sveže mlevenom kafom i gustom, gustom kremom od mleka… Taj mi je neprevaziđen. To mi je poslastica.

Ako već imate kafe aparat kod kuće, videćete da je priprema kapućina minimalni posao za baš jako veliki užitak koji ćete dobiti zauzvrat. Sve što je potrebno da nabavite jeste french press iliti kafeteriju. Do sada smo na svim našim kafe aparatima imali pisak za paru i zaista ga jesmo koristili maksimalno, mada je potrebno dosta vremena da se savlada tehnika pripreme mleka na taj način. Od kada smo uzeli francusku presu, pisak na kafe aparatu više ne koristimo.

Ako čak nemate kafe aparat kod kuće, možete koristiti moku. Moka je preteča espreso aparata, ona će vam pod pritiskom pripremiti espreso na ringli. Čak i nju možete pronaći u Ikei, ako ne možete nigde druge. Ali, možete je potražiti i u oglasima pod “moka pot”. Moka koristi mlevenu espreso kafu koju možete kupiti u bilo kojem većem marketu, ali je uvek bolje da kafu meljete tik pre pripreme za što bolji ukus.

Nema jednostavnijeg načina da pripremite penu od mleka nego da sipate zagrejano ili hladno mleko u presu, poklopite i nekoliko puta spustite i podignete ručku. Toliko je potrebno – bukvalno 3 minuta. Pena uvek bude savršena!

Probala sam da napravim penu i od biljnog mleka i ovaj sistem radi! Pa, ako iz bilo kog razloga ne konzumirate kravlje mleko a stvarno volite kapućino – nabavite sebi french press. Uvek je možete naći u Ikei, po jako povoljnoj ceni.


Veganski kapućino

1 doza espreso kafe napravljene u kafe aparatu ili moki
80-100 ml zagrejanog mleka (sojinog, bademovog, ovsenog)
prstohvat cimeta, po želji.

Priprema:

Kafu pripremite kako je inače pripremate. Mleko zagrejte i sipajte u francusku presu. Poklopite i povlačite ručkom dok se količina ne utrostruči. Zatim, izvadite poklopac i nekoliko puta lupite presom o radnu površinu da nestanu mehurići. Sipajte pripremljeno mleko u vruću kafu i pospite cimetom po želji.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.