Venac sa ajvarom

venac sa ajvarom

U poslednje vreme volim da eksperimentišem sa hlebom i da u njega ubacujem namirnice kojima tu po svoj logici nije mesto. Ali, svaki put kada iz rerne izvadim neki od tih nelogičnih hlebova shvatim da je sve baš onako kako treba da bude. Divan ukus ajvara prošaran mekanim puterastim hlebom je baš ono kakav hleb ponekad treba da bude – drugačiji, ali da ipak pruža onu utehu kakva nam od njega treba.

Uskrs je definitivno dan u kojem nam na trpezi treba nešto što će biti posebno i što će taj dan odvajati od svakog drugog. Pored finog pečenja i sočnih kolača, domaći hleb je definitivno neizostavan element za tu svečanu atmosferu. Ništa nije lepše od mirisa svežeg hleba koji nam tog jutra probudi dom ♥


Venac sa ajvarom

600 g mekog brašna t400 + po potrebi

1 kašičica soli

300 ml toplog mleka

1 kašika suvog kvasca

1 kašičica šećera

1 jaje

120 g omekšalog putera

4 pune kašike ajvara

1 žumance + 1 kašika mleka za premazivanje

Priprema:

Brašno i so sjedinite u velikoj činiji pa u sredini napravite rupu. Ulijte toplo mleko pa dodajte kvasac i šećer. Blago razmutite i ostaavite da odmori 10 minuta. Zatim, dodajte jaje, puter i ajvar pa sve sjedinite. Umesite meko testo koje se blago lepi za podlogu, uz dodavanje brašna po potrebi. Formirano testo stavite u čistu činiju, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da udvostruči volumen.

Zatim, testo preručite na čistu radnu površinu i bez ponovnog mešenja podelite na 6 jednakih delova. Od svakog dela formirajte dugački valjak, bez dodavanja brašna. Od formiranih valjaka zapletite dve pletenice. Pletenice stavite u okrugli kalup koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i u čiju ste sredinu stavili malu vatrostalnu činiju kako biste osigurali da oblik venca ostane takav i nakon pečenja.

Možete napraviti i jednu pletenicu, naravno. Za mene je ovakva izrada bila lakša i jednostavnija.

Rernu zagrejte na 180 stepeni a venac premažite mešavinom žumanceta i mleka ili samo žumanceta. Neka venac odmori 15-20 minuta u kalupu a zatim ga pecite 30-35 minuta u zagrejanoj rerni. Sačekajte da se prohladi kako biste ga lakše izvadili iz kalupa.

venac sa ajvarom

Post je urađen u saradnji sa Podravka Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.