Zimnica – Somborka

Somborka
Sećam se da mi je zimnica ranije, kad sam bila mnogo mlađa nego sada, bila najmučnija za jelo od svega što se moglo naći na kulinarskom repertoaru naše kuhinje. Tada, dok se još nisam upustila u sopstvenu gastro avanturu, smatrala sam da je zimnica nužno zlo i da je nagoveštaj da “nema ništa da se jede” dana 🙂

Sada, 10 godina kasnije, shvatam da uz ajvar ili pinđur ništa osim parčeta hleba nije ni potrebno; da su somborka ili carska salata sasvim korektne salate u zimskim danima i da je sok od paradajza najlepši začin i najukusniji đus kojim čovek može sebe da počasti u ledenom januaru.
Ove godine sam ja insistirala na pravljenju zimnice – da bih naučila, da bih ponovo osetila miris septembra koji tako dugo pamtim i da bih na jedan dan vratila slike tinejdžerskih dana kada sam uživala u čišćenju paprike, pranju krastavčića i drugim šegrtskim poslovima jednog gimnazijalca.
Mama, hvala na ukazanom poverenju da ponovo, posle toliko godina, sama oljuštim sve paprike za ajvar 🙂 i hvala na  energiji i volji koja te je tih dana nosila  🙂 Ova zima ne može i ne sme da vam prođe bez nekoliko tegli ove salate!

Somborka

125 paprika somborki (otprilike oko 10kg)

250g soli

250g šećera

100ml esencije

3 – 5 glavica belog luka, protisnutog kroz ručnu presu za beli luk

10g vinobrana

10g konzervansa

4 korena rena, samlevenog

2 veze peršuna, sitno seckanog

Priprema:

Papriku dobro operite. Secite je na komade zaobilazeći unutrašnju peteljku sa semenkama. Biitno ja da paprika bude lepo očišćena od semenki a oblik komada koje sečete je manje bitan. U veliku plastičnu kadicu ili veliku šerpu stavite papriku i sve ostale sastojke. Dobro promešajte. Ostavite prekriveno krpom (stolnjakom – zavisno od veličine posude) da stoji 24 sata s tim što ćete povremeno mešati. Dobro oprane tegle poređajte na pleh pa stavite u rernu zagrejanu na 100 stepeni oko 30 minuta. U dobro ohlađene tegle ređajte salatu.  Dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.  Jednom otvorenu teglu ne morate da držite u frižideru.

Somborka

Prijatno! Vaša Mila!

8 thoughts on “Zimnica – Somborka

 1. Heheh sta svasta milimo kad smo deca;)) Secam se da je moja mama uvek bila iznenadjena kad odemo kod tetke na selo.teca bas zaklao svinje i ima svega i svacega aq ja najvise volela da jedem slaninu sa lukom:) hehe;)Divne paprike draga moja,divne;)

 2. Somborka je? Mala okrugla ili malo duguljasta poput babura?
  U svakom slučaju razumijem taj gušt koji čovjek osjeti kad napravi sam svoju zimnicu. 🙂
  Ja ove godine štrajkam 🙁
  A iz tvojih tegli miriše sve do ovamo!

 3. Pa, kako čovek da ne voli spremnje zimnice:) Samo dok shvatimo prođe malo vremena ali miris i atmosfera koju ti dani pružaju ne mogu se zameniti ničim:) Bravo, Milice…
  Sviđaju mi se somborke!

 4. @Tamara, sada sam i ja, ali ranije ni da čujem 🙂
  @Dzoli, nisi ti bila naivna kad si bila mala, znaš! 🙂 Hvala :*
  @Tadeja, somborka je sorta ljute polu – babure, kupastog je oblika i po mojim iskustvima manja od babure (sad je pitanje šta je nama babura a šta je vama babura 🙂 )
  @Nale, :*

 5. Somborke ove godine nisam planirala da ostavljam, sli gledajući tvoju verziju recepta, mogu i da se predomislim. Volim što su malo ljute…

 6. @Zora, kao što rekoh – ne sme da vam prođe zima bez njih, ja ih obožavam 🙂
  @Maja, crna ja – učim pa sve u šesnaest, al moram malo i da se relaksiram pisanjem za blog 🙂 I rado bih ja probala tu peglanu, pravo da ti kažem 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.