Čokoladne krofne

cokoladne krofne
Ako ste se uželeli nečeg hrskavog, čokoladnog i mirisnog – izvol’te u kuhinju! Recept za čokoladne krofne koji je pred vama nije klasičan recept za krofne, barem po mojim dosadašnjim saznanjima. Ni tekstura krofne nije onakva na kakvu smo navikli, nema velike čarobne šupljine niti tanke zlatno-žute korice. Ovo su slane krofne sa komadima čokolade u sredini, testa pune teksture, unutra vlažno-mekane a spolja fantastično hrskave.


Čokoladne krofne

500g brašna

2 kašike kakao praha

1/2 kašičice soli

7g suvog kvasca

300ml mleka

40 grama rastopljenog putera

1 razmućeno jaje

100g čokolade izlomljene na 16 jednakih delova

ulje za duboko prženje

2 kašike kakao praha, 3 kašike šećera i 1 kašičica cimeta za posipanje

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte brašno, so i kakao. Kvasac razmutite u vrlo malo vode i ostavite da se aktivira. Mleko zagrejte sa puterom a jaje umutite. Brašnu dodajte razmućeni kvasac, zagrejano mleko sa puterom i razmućeno jaje, mešajte i mesite dok ne dobijete glatko mekše testo. Izručite testo na pobrašnjenu radnu površinu pa mesite još 5 minuta. U blago nauljenoj posudi ostavite testo pokriveno da se udvostruči. Kada je testo naraslo premesiti ga još jednom pa podeliti na 16 jednakih delova.

Od  testa oblikujte loptice, u svaku utisnite čokoladu pa prstima preoblikujte da čokolada bude u sredini loptice i pokrivena testom sa svih strana. Ulje zagrejte na 180 stepeni pa pržite krofne oko 10-15 minuta uz povremeno okretanje. Svaki šporet je različit, najbolje je da počnete sa jednom krofnom pa da na osnovu nje odredite vreme prženja. Odlažite krofne na ubrus da se dobro ocede pa uvaljajte u mešavinu cimeta, šećera i kakao praha.

EDIT: Pravila sam ove krofne i sa dodatkom domaćeg vanilinog šećera u testo i punjenjem od Nutelle. Postupak je isti, samo je Nutellu potrebno malo držati u frižideru da bi se stegla kako biste lakše punili testo. I u poverenju da vam kažem: nema lepše krofne od ove sa Nutelom ☺ ♥ ♥ ♥

čokoladne-krofne

Prijatno! Vaša Mila!

14 thoughts on “Čokoladne krofne

Leave a Reply

Your email address will not be published.