Čokoladne krofne

Čokoladne krofne

Recept za čokoladne krofne je godinama čučao na blogu ali, čini mi se da je ostao potpuno neprimećen. Jutros sam tražila ideju šta bih mogla Lenki da pripremim da se zasladi i setim se njih! Toliko smo ih puta pravili i toliko su sjajne da mi je bilo krivo da ostanu u nekom skrivenom kutku bloga gde ih niko ne vidi. Zato ih sada vraćam u život i pišem ponovo recept za njih i to sa novim fotkama i reelom koji će ići na Instagram.

Testo je vrlo jednostavno za pripremu, baš kao i svako drugo testo ovog tipa. Kada naraste, premesite ga i podelite na loptice težine oko 50 g. Ovo je najsigurniji način da dobijete kuglice jednake veličine i da se sve prže ravnomerno. Formiraćete kuglice od podeljenog testa i kada malo narastu u svaku kuglicu ubaciti kockicu čokolade i zatvoriti.

Ako koristite krem (a neodoljive su i sa kremom, verujte mi) onda ćete kuglicu testa rastanjiti prstima pa na sredinu staviti krem po želji i pažljivo zatvoriti testo. Još jedna važna stvar jeste da ih pržite na srednjoj jačini, nikako na najjačoj. Treba im vremena da se isprže unutra, pa budite strpljivi i dajte im to vreme da ne biste jeli živo testo sa ukusom čokolade. Koristila sam Delicata mlečnu čokoladu i Slatka Domaćica krem od pistaća. Ne zna se koje su bile bolje.


Čokoladne krofne

600-650 g brašna
3 kašike kakao praha
1 vanilin šećer
2 kašike šećera
50 ml tople vode
7g suvog kvasca
300ml toplog mleka
40 grama rastopljenog putera
1 razmućeno jaje

Delicata mlečna čokolada izlomljena na kockice
pistać krem

ulje za duboko prženje

100g šećera + 1 kašičica cimeta, za posipanje
šećer u prahu, za posipanje

Priprema:

U velikoj činiji pomešajte kvasac, toplu vodu, vanilin šećer i šećer. Dodajte toplo mleko i rastopljen puter, kao i razmućeno jaje. Dodajte 600 g brašna i kakao prah pa sve zajedno zamesite u meko testo koje se ne lepi za površinu uz dodavanje brašna po potrebi. Formirajte loptu i stavite u činiju. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da udvostruči volumen.

Zatim, pesnicom istisnite vazduh iz testa pa premesite testo i podelite ga komade od oko 50 g težine. Od svakog komada testa formirajte kuglicu i ostavite sa strane. Nemojte dodavati brašno. Dok sve završite, prve formirane kuglice će već malo narasti pa počnite punjenje od njih. Uzmite kuglicu u dlan pa u sredinu, sa one strane koja je stajala na površini stavite kockicu čokolade i pritisnite koliko je moguće. Ivice testa čvrsto spojite prstima da zatvorite krofnu kako čokolada ne bi curela napolje. Pripremljenu kuglicu, zatvorenom stranom testa na dole, stavite na radnu površinu i nastavite sa preostalim testom.

Ukoliko koristite krem, bilo bi zgodno da ga pre toga stavite u frižider kako bi bio kompaktniji. Kuglicu testa blago rastanjite prstima pa na sredinu stavite kašičicu krema i ivice testa spojite i čvrsto zatvorite da krem ne bi cureo tokom prženja.

Ulje zagrejte u šerpi na srednjoj jačini. Ako imate 10 stepena zagrevanja, koristite stepen broj 6. Kada je ulje dobro zagrejano, unutra stavite krofne zatvorenom stranom na dole. Pržite 12-ak minuta uz nekoliko okretanja. Vruće krofne izvadite iz ulja pa stavite ili u kristal šećer sa cimetom ili u šećer u prahu, šta god da vam je draže.

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Čokoladne krofne

  1. Draga Mila,

    u pečenju krafnica vrlo se brzo napravi vrlo tvrda kora krafnicama. Bez obzira sto pecem pomalo na vrlo slaboj vatri.
    Imate li savjet?

    Puno hvala!
    Maša

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.