Čokoladni mus sa kafom

Čokoladni mus sa kafom

Čokoladni mus je obeležio jedan dobar period mog života, baš davno. To je bio momenat u kojem sam počela da shvatam važnost kvalitetnih namirnica i to zašto su neke svetske kuhinje zapravo svetske. Priprema musa je krajnje jednostavna, ali dok pripremate mus možete naučiti toliko toga. Na primer, ako premutite mlečnu slatku pavlaku, nastaće puter. Ako žumanca koja dodajete u rastopljenu čokoladu budu previše hladna i ako ne počnete odmah da mešate, dobićete čokoladnu kajganu. Not in a good way. Svaki recept vas može naučiti mnogo čemu i ako ih tako posmatrate, sigurno ćete zavoleti kuvanje, ako već do sada niste. Čokoladni mus sa kafom sam pripremila na drugačiji način nego klasičan mus u koji inače stavljam i umućena belanca.

Ovog puta belanca izostavljamo, njih ćete sačuvati za jednu sjajnu Pavlovu koju ćemo spremati uskoro. I ovog puta na malo drugačiji način pripremamo žumanca za čokoladu. Videćete sve u receptu 🙂 Koristila sam Perla mlevenu kafu za espreso. Dopala mi se pripremljena u Moka Pot-u jer sam na taj način dobila intezivniji ukus koji sam želela za mus. Ali, možete je koristiti i u normalnom kafe aparatu, naravno.


Čokoladni mus sa kafom

4 žumanceta domaćih Maxi jaja
1 Maxi vanilin šećer
30 g Maxi šećera u prahu
30 ml skuvane i prohlađene Perla espreso kafe
200 g Delicata tamne čokolade
300 ml mlečne slatke pavlake
20-30 g šećera u prahu, za slatku pavlaku

Čokolada, za dekoraciju

Priprema:

Kafu pripremite na uobičajen način. Potrebna vam je jaka espreso kafa u maloj količini, svega 30 ml, pa je tako i napravite. Ja sam koristila Moka Pot u kojem se kafa kuva na ringli, ali možete je napraviti u bilo kojem kafe aparatu koji koristi mlevenu kafu. Čokoladu stavite u šerpicu i na najnižoj temperaturi polako rastopite.

U odvojenoj posudi pomešajte žumanca, vanilin šećer, šećer u prahu i prohlađenu kafu. Kada se čokolada rastopi, vruću je dodajte žumancima malo po malo sve vreme mešajući žicom kako bi se žumanca lagano zagrejala i kako biste izbegli da se zgrudvaju u kajganu.Izmešajte žicom da dobijete gustu svilenkastu teksturu. 

Slatku pavlaku umutite sa šećerom u prahu pa odvojite nekoliko kašika da vam ostane za dekoraciju. Ostatak dodajte ćokoladi pa pažljivo špatulom umešajte u čokoladnu smesu. Kada ste sve sjedinili u mus, rasporedite ga u 6 čaša za serviranje, ukrasite slatkom pavlakom i rendanom čokoladom, po želji. Držite u frižideru nekoliko sati pre serviranja kako bi se mus dobro ohladio i postigao optimalni ukus.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.