Crème brûlée

Crème brûlée

Ovaj divni desert je savršen za pripremu unapred i savršen za posluženje kome god i kada god a posebno za specijalne prilike. Uvek sam za Crème brûlée, uvek. Mislim da će vam ovaj recept super doći ako planirate neku gozbu za doček Srpske Nove Godine. Kremasti pečeni krem i hrskava korica od karamelizovanog šećera – pa šta bi tu moglo da se ne voli.

Ako pročačkate po netu, videćete milion istih recepata i milion različitih recepata. I da, znam kako to zvuči. Prosto je teško odlučiti se. Ja sam ga ranije pravila samo sa slatkom pavlakom koju sam grejala ali sam sada napravila mešavinu sa mlekom i slatkom pavlakom koje sam hladne dodavala žumancima i ispao je, što bi mladi rekli, Topčider.

Takođe, volim kada je krem brule skroz svilenkast i gotovo tečan koliko je mek, ali to ne znači da ćete ga i vi takvog voleti. Slobodno prilagodite vreme pečenje tome. Svakako vreme pečenja neće biti isto za posudicu od 50 ml i za posudu od 200 ml. Manje posudice koje vidite na slikama (jedna je skroz plitka a druga manjeg obima a viša) pekle su se 35 minuta i to je ono što ja volim. Ali, veće posude su morale da se peku duže kako bi dobile istu konzistenciju, pa vodite računa o tome. Ako nemateove male kremačike posudice za pečenje, smesu izlijte u bilo koju posudu za pečenje manjih dimenzija, optimalna veličina posude za ovu količinu smese je 20×30 cm.

Karamelizovanje šećera nije teško uraditi i ako nemate kuhinjski brener. Rernu uključite na 200 stepeni a rešetku postavite na najvišu poziciju. Poređajte ohlađene posudice sa pečenim kremom na rešetku i stavite u rernu. Pecite dok se šećer ne karamelizuje kao na slikama.


Crème brûlée

5 žumanaca Maxi Premia jaja
1 Maxi Premia vanilin šećer
100 g Maxi šećera
1 kašika ekstrakta vanile
100 ml Maxi mleka
400 g mlečne slatke pavlake

Maxi Premia smrznuti crveni miks, za serviranje
Šećer, za karamelizaciju

Priprema:

Rernu uključite na 160 stepeni. Žumanca, vanilin šećer, šećer i vanilu dobro izmešajte žicom. Dodajte mleko i slatku pavlaku pa nastavite sa mešanjem da se sve sjedini. Procedite smesu kroz cedijlku i sipajte u posudice za pečenje. Napunjene posudice poređajte na ravan pleh a zatim u pleh sipajte vodu tako da posudice budu makar 1,5-2 cm u vodi. Stavite pleh u rernu i pecite 30-45 minuta zavisno od veličine posude.

Izvadite pleh iz rerne i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi da postane mlako na dodir. Prebacite posudice u frižider makar na 1 sat. Nakon toga po površini pospite šećer pa brenerom karamelizujte koliko želite. Nakon toga poslužite krem brule uz po neku smrznutu voćku, biće savršeno.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.