Domaće kiselo mleko

img_9899-2

Kiselo mleko je verovatno jedina stvar od mlečnih proizvoda koja može toliko da me osveži i razbudi. Uvek ga imamo u frižideru i svi ga jedemo, uz bilo koji obrok – nema pravila. Za mene je to ona jedna stvar iz frižidera koju uzimam kada mi treba nešto hladno, i stvarno ni jedan sok ne može da ga zameni. Mnogo sam vremena provela tražeći recept za domaće kiselo mleko i mislim da nikad zbunjenija nisam bila jer je bukvalno svaki različit. Neki stavljaju sa limunovim sokom, neki sa kiselim mlekom, neki sa jogurtom, neki preko noći, neki na hladno, neki na toplo… Nisam znala za koji recept da se uhvatim pa sam odlučila da probam nešto svoje. Koristila sam punomasno mleko  sa 3,2 % mlečne masti, da je bilo i masnije uzela bih i njega. Najbolje je svakako, koristiti domaće mleko, ali ako niste u situaciji da ga nabavite i ovo će odraditi posao.

Odmah ću vam reći, da nisam dobila pravu vazdušastu tekstru kiselog mleka  već nešto više nalik grčkom jogurtu, možda. Ukus je tu otprilike, to je važno ☺ Ovo su više moji utisci o pripremi i koraci pripreme onako kako sam radila.


Sastojci:

600 ml mleka sa 3,2 % mm

1 kašika kiselog mleka

1 kašika kisele pavlake

Priprema:

Mleko zagrejte na tihoj vatri toliko da postane toplo, na oko 33-35 stepeni. U odvojenoj posudi pomešajte pavlaku i kiselo mleko da dobijete ujednačenu teksturu. To dodajte zagrejanom mleku, dobro promašajte da se sjedini pa pokrijte plastičnom folijom. Stavite da stoji blizu izvora toplote. Kod mene je to bilo ovako: uveče sam stavila sve u posudu, zatvorila i stavila pored radijatora. Radijator naravno preko noći ne radi i u stanu je dbilo dosta hladno. Ujutru sam bacila pogled i videla da se ništa nije promenilo i onda sam tu posudu stavila na radijator koji nije bi vreo n i vruć, već onako, topao. Tako je stajalo nekoliko sati i nakon toga je kiselo mleko najzad poprimilo svoj pravi izgled. Moj savet je da ta posuda svakako stoji na toplom, rezultat će biti bolji. Posle sam stavila u frižider da se potpuno ohladi i nakon toga tek probala. Dopalo mi se, kao ukus sam za sebe. Nije mi baš isto kao kiselo mleko ali tu je i stavrno je lepo. Koristila ga i u nekim receptima i baš je fino.

Uglavnom, recepti na koje sam nailazila su slični samo je razlika u tome šta se dodaje mleku. Svaki traži stajanje preko noći ili punih 24 sata na sobnoj temepratrui ili na toplom. Isprobajte ili mi kažite i vi vaše utiske ako ste pripremali na sličan način. Meni se ovo dopalo, ali mislim da može biti i bolje, pa ću isprobati i sa jogurtom i drugim sastojcima koji se mogu dodati. img_9898-2

img_9903-2

Prijatno! Vaša Mila

2 thoughts on “Domaće kiselo mleko

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.