Džem od kajsija

džem od kajsija

Dobar hleb, puter i džem od kajsija preko…

Odavno se desio trenutak kada mi je ona dobra stara: “Uzmi, namaži džem na hleb!” na moje jadanje da mi se jede nešto slatko, zapravo postala jasna. Sada, kada sam počela sama da ih spremam, jasno mi je da su džemovi prava poslastica, delikates i najbolje što vam se može desiti u danu.

Kada se toga uželim, baš putera i džema, ništa ga ne može zameniti. Ni jedna čokolada ovog sveta. Palačinke i džem od kajsija. Kiflice sa džemom od kajsija. Sporo pečena plećka sa džemom od kajsija. Tvrdi, stari sir sa džemom od kajsija. Sve sa džemom od kajsija. Zauvek.

Pravim male količine džema i uvek sve pojedemo mnogo pre zime, nažalost. Uglavnom mi je princip pripreme isti za svako voće, jedino zavisi dužina kuvanja i još koja sitnica. Sada na blogu, posle toliko godina, imam lepu kolekciju recepata koji će vam se možda dopasti, pa bacite pogled i na to: Džemovi i slatko.


Džem od kajsija:

2 kg zrelih i otkoštenih kajsija

600 g šećera

Priprema:

Kajsije treba da operete, uklonite im koštice i stavite u veću šerpu. Preko stavite šećer i promešajte tako da se šećer ravnomerno rasporedi. Uključite ringlu na srednju jačinu i uz povremeno mešanje sačekajte da džem provri.

Kada provri, smanjite jačinu vatre i pustite da se kuva oko 45 minuta ili dok se volumen u šerpi ne smanji na pola a kajsije ne raspadnu. Da li je džem skuvan možete jednostavno proveriti. Na tacnu stavite malo džema i sačekajte da se ohladi, pa tada prstom prođite kroz džem – ako se džem odmah vrati kako je i bio, kuvajte još. Ako otisak prsta ostane čist, to znači da se džem ukuvao dovoljno da se zgusne nakon hlađenja i tada je vaš džem od kajsija gotov.

Sklonite ga sa vatre. Možete ga, kao ja, izmiksati štapnim mikserom. Meni se takva tekstura više sviđa, ali zaista nije obavezna. Sipajte u tegle koje ste prethodno oprali i sterilisali 30 inuta u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Dobro zatvorite tegle i vratite ih u rernu koju ste isključili. Neka se ovaj divni džem od kajsija u rerni potpuno ohladi.

Recept za džem od kajsija

Recept za džem od kajsija

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.