Džem od limuna

Mislim da vam nikada do kraja nisam ispričala kako smo opremali stan, a da budem iskrena, opremanje nije ni blizu kraju. Ali i ovako, sa svim tim minijaturnim nedostacima, ovaj stan postaje naš dom. Zapravo, kvadrati kojima koračamo svakog dana postali su dom onog trenutka kada je kuhinja bila spakovana i kada je zamirisala prva kafa. 

Znate ono kad kažu da svaki dom mora da ima tačku okupljanja? To jedno mesto gde svi po inerciji zastaju? Naša kuhinja je upravo to. Zato smo je opremili tako da nam pogled na nju uvek bude lep, bilo da smo u trpezariji, hodniku ili u dnevnom boravku. To je naša baza. Tu nam započinju jutra i završavaju dani. To mesto je mi.

Pored ogromnog kuhinjskog ostrva koej smo napravili, druga zvezda ovog prostora je džinovska Blanco sudopera. Kada kažem džinovska, to zaista i mislim. U nju lagano mogu da natrpam bukvalno svo posuđe nakon pripreme ručka a da kuhinja i dalje izgleda uredno. U nju mogu da položim veliki pleh iz rerne. I u njoj mogu da operem tonu voća za džemove kojima se beskrajno radujem ove sezone. 

Blanco je poznat po kvalitetu ali i po funkcionalnosti proizvoda koje kreira. Ako odete na Kobex.rs videćete da Blanco nisu samo sudopere već i slavine, funkcionalni sistemi za otpad, dozeri, daske za sečenje i razni dodaci koji olakšavaju život u kuhinji. Na primer, moja slavina ima crevo koje se izvlači. Za manju sudoperu mi to možda i ne bi bilo tako važno, ali za veliku sudoperu u kojoj mogu prati zaista veliko posuđe, to crevo je gotovo neophodno. Takođe, na sudoperu mogu staviti i specijalno kreiranu dasku za sečenje koja mi povećava radni prostor onda kada mi je to potrebno. Sve je napravljeno tako da uvek izgleda uredno i lepo. 

Ne znam da li uopšte ima potrebe da vam govorim o dizajnu. Za koju god seriju da se odlučite, sigurno ćete pronaći model za sebe. Ja sam želela veliku sudoperu, ravnih ivica, sa maksimalno upotrebljivim prostorom jer je moje kuvanje na svakodnevnom nivou malo zahtevnije nego kuvanje neke regularne kuhunje. Iako mi je mašina za posuđe velika, često ostane mnogo posuđa koje moram da operem ručno. Dakle, kad kažem veliko – to je baaaaš veliko 🙂 Sudopera koju vidite na slikama dolazi iz Inox SteelArt® ručno rađene serije, u pitanju je model Claron 500IF. Za sve što vas zanima oko odabira modela, možete kontaktirani divne, preljubazne ljude iz Kobex-a. 

Za ovaj recept sam koristila domaći limun koji sam kupila u Rijeci, na jednoj od najlepših pijaca na kojima sam ikada bila. Ali, o tome ću vam pisati u nekom od sledećih postova 🙂 Džem od limuna možete koristiti na razne načine – kao namaz za palačinke, za meze posluženje, za punjenje nekog finog peciva ili onako, na kašičicu, za potpuni užitak. Koristite isključivo domaći ili organski limun kojem je kora bezbedna za korišćenje.


Džem od limuna

4 domaća limuna
150 g šećera
Voda

Priprema:

Limunove dobro operite. Jedan limun dobro iscedite a koru iseckajte na sitno. Od preostala tri limuna sitno izrendajte koricu. Kada ste izrendali koricu, isecite ih na polovine a zatim isecite na tanke kriške. U šerpu stavite isečeni limun i koricu. Prelijte vodom tek toliko da pokrije pa stavite da provri. Kada provri, kuvajte 10-ak minuta. Zatim, procedite, nalijte čistom vrućom vodom i ponovo stavite da provri, procedite i ponovo nalijte vodom. To će ukloniti gorčinu limuna.

Kada ste drugi put procedili, sada nalijte duplo više vode od onoga koliko ima limuna. Dodajte šećer, koricu limuna i limunov sok pa stavite na ringlu da provri. Kada provri, smanjite vatru na srednju jačinu i kuvajte 40-ak minuta, sve dok se volumen ne umanji toliko da džem postane gotovo gust. Tada sklonite sa vatre i sipajte u čiste, sterilisane tegle. Zatvorite i ostavite da se ohlade.

Post je urađen u saradnji sa Kobex.rs, za brand Blanco.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.