Juneća leđa na puteru i začinskom bilju

stejk-na-puteru

Ako vam treba nešto aromatično i puterasto, da je brzo za pripremu a da time ne uskraćuje ni trunku uživanja – to je onda ovakav komad mesa. Danas, juče i uvek! Juneća leđa mogu da se pripreme za 5 do 6 minuta, da budu savršeno meka i da imaju aromu najlepšeg začinskog bilja. A u nastavku pročitajte kako.


Sastojci:

komad junećih leđa 500-600 g

3 kašike maslinovog ulja

50 g putera

sveže začinsko bilje (po grančica ruzmarina, žalfije, origana, timijana)

nekoliko čenova belog luka

soli i bibera po ukusu

opciono: gusti balzamiko preliv

Priprema:

Ako ste kupili meso sa koskom, što je uglavnom slučaj, uklonite kosku i operite meso kako biste uklonili eventualne sitne ostatke koske. Dobro osušite meso papirnim ubrusom pa stavite na jedan tanjir da odmori na sobnoj temperaturi 15 do 20 minuta. Zatim dobro zagrejte teflonski tiganj pa ulijte maslinovo ulje.

Kada se maslinovo ulje toliko zagreje da počne skoro da dimi tada stavite meso, pecite jedan minut pa okrenite na drugu stranu, dodajte puter i začinsko bilje, zgnječene čenove belog luka, posolite i pobiberite. Sa svake strane pecite meso po 1 minut, sve ukupno 5-6 minuta. Ili čak neki minut duže ako vam se učini da treba. Meso treba da je blago ružičasto u sredini.

Ispečeno meso izvadite iz tiganja na tanjir i pustite da odmori 10-ak minuta. zatim isecite na šnite, servirajte na tanjir, prelijte sokovima iz tiganja i gustim balzamiko prelivom ako ga imate. Ako nemate ovaj preliv sipajte preko neku kap limuna, za taj kiselkasti šmek koji objedinjuje celu stvar.

stejk-sa-zacinskim-biljem

One thought on “Juneća leđa na puteru i začinskom bilju

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.