Rižoto sa vrganjima

Sećam se onih malenih dana i leta koje sam provela na Vlasini kod drugarice. Planinsko selo u pravom smislu te reči. Daleko od užarenog grada, buke, naroda i svega urbanog. Tri kuće na brdu, zemlja, bukva na proplanku, mesečina kakvu od tada nigde nikada nisam doživela, strah u kostima od mrklog mraka kada mesečine nema, paprat do neba, ledeno jezero… Znala sam šta je selo i tada, kao što znam i sada, odrasla sam na jednom a često odlazila i na drugo. Poznavala sam kako stvari funkcionišu, jasno mi je bilo sve… tek sada vidim. Ali taj osećaj odvojenosti od sveta nikada neću zaboraviti. Koliko sam bila srećna što sam bila sa njom tako sigurnom u sebe dok hoda po svojoj zemlji toliko mi je činjenica da je napolju gusti mrak bila nepremostiva prepreka da se do kraja opustim.

Slike koje pamtim, mirisi koji mi se i sada prožimaju kroz život, njena porodica sa kojom sam se smejala do suza kao da je moja… bogatstvo su kakvo se retko dobija. Jedna od tih važnih slika je baba Mara sa gomilom vrganja u korpi… čisti, seče na tanko, ređa… pa stavlja na prozor stare kuće gde je sunce najjače žarilo… Pojma nisam imala kakvom sam važnom i retkom činu tada prisustvovala. Sada kada ih kupujem sušene uvek mi se vrati slika te žene kako ih priprema za sušenje. Nepogrešivo se vratim deceniju unazad i pomislim kako sam bila srećna što ih sve poznajem. Ta porodica je obeležila jedan deo mene na toliko mnogo nivoa…


Sastojci:

1 glavica crnog luka

2 kašike maslinovog ulja

50 h putera

2 čena belog luka

50 ml belog vina

1 litar bistre pilece super

200 g pirinča dobrog za rižoto

40 g sušenih vrganja

malo seckanog peršuna

soli i bibera po ukusu

50 g rendanog parmezana

Priprema:

Za početak vrganje prelijte sa 200 ml tople vode i ostavite sa strane do korišćenja. Na zagrejan tiganj stavite maslinovo ulje i puter. Dodajte sitno seckani crni luk i sitno seckani beli luk – to možete uraditi i u super secku. Pržite da luk potpuno omekša i tečnost ispari. Nalijte vino i dinstajte dok tečnost ne ispari uz mešanje. Zatim, dodajte pirinač i smanjite temperaturu na srednju jačinu. Uz stalno mešanje kuvajte rižoto. Pirinač treba da bude stalno natopljen tečnošću pa ćete tečnost dodavati u više navrata po malo. Na prvi zvuk prženja, ulijte tečnost i nastavite sa kuvanjem uz nežno mešanje. Prvo iskoristite vodu u kojoj su bili potopljeni vrganji a zatim počnite sa nalivanjem supe i nastavite dok sve ne utrošite. Vrganje dodajte odmah po dodavanju tečnosti u kojoj su bili natopljeni. Pred kraj začinite sitno seckanim peršunom i posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte polovinu parmezana i dobro izmešajte pa servirajte. Ostatak parmezana pospite preko prilikom serviranja. Ova količina je dovoljna kao obrok za dve osobe ili 3-4 osobe kao prilog uz drugo jelo. Ja sam ovaj rižoto poslužila uz fenomenalna juneća leđa na puteru.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.