Kukuruz na roštilju

kukuruz šećerac

Evo ima sedam dana kako svakog dana kuvam novu turu kukuruza. Mislim, kod nas to nestane čim isključim ringlu, tu nema za sutra ili za kasnije – jede se juče. Dođe nam kao poslastica nakon ručka. Da ne pričam o tome koliko ga Lenka voli i koliko mi je važno da ga za nju iskoristim sve dok je u sezoni. Marko ga dobro zasoli a nas dve volimo onako klot, izvađen direkt iz vode.

Kako ga ovih dana često imam u kući, počela sam da razmišljam o tome šta sve od njega mogu pripremiti. Skuvala sam jednu divnu krem čorbu koja nam se jako dopala i verujem da ću vam uskoro napisati recept i za nju. A danas sam smislila da kuvani kukuruz izgrilujem kratko na roštilju. Ovo što ovde nazivam roštiljem jeste naš  cast iron gril tiganj koji je neprikosnoven ukoliko nemate uslove za roštiljanje u dvorištu, na terasi ili kod ortaka. Ovo je kućna varijanta koja kukuruzu na neku foru daje ukus kao da je pripremljen na ćumuru! Ali, bukvalno! Marku je to nakon prvog zalogaja bio komentar ☺

Imam nekoliko saveta pre nego što počnete sa pripremom. Prvo je da skuvate kukuruz. To traje jedva 20-ak minuta i stvarno nije nikakvo maltretiranje. Prohladite ga pre stavljanja na gril zbog premazivanja puterom koji treba makar malo da uđe u pore između zrna a nisam sigurna da bi to uspelo ukoliko je kukuruz prevruć jer bi se puter momentalno istopio u dodiru sa njim. Možete naravno da koristite i ohlađen kukuruz koji je stajao u frižideru, bez brige jer će biti super.

Zatim, ukoliko ne volite ljuto, ne morate staviti biber i tucanu ljutu papriku. Ali ako ih stavite – pripremite se na to da će sve ljuto što stavite na užaren tiganj bilo koje vrste dimiti tokom pečenja i isparavati ljutinu. Ukoliko spremate napolju na roštilju, ovo vam nije briga. I još jedna stvar – pripremite veću količinu i jedite dok je vruće jer je preuuuukusno!


Kukuruz na roštilju

4 klipa mladog kukuruza

50 g omekšalog putera

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice tucane ljute paprike

1/2 kašičice dimljene paprike (ljute ili slatke)

Priprema:

Mladi kukuruz očistite i stavite u dublju šerpu. Nalijte vodu da pokrije i poklopite. Uključite ringlu na najjače i pustite da provri. Kada provri, odškrinite poklopac i smanjite na srednju jačinu. Kuvajte 15-ak minuta a zatim proverite da li je kukuruz kuvan. Ukoliko su zrnca meka, skuvan je. Ukoliko nisu, nastavite kuvanje jošš desetak minuta a zatim ponovo proverite. To bi trebalo da bude dovoljno. Nakon toga, kukuruz možete ohladiti pod mlazom vode da ne bude vreo i ostavite ga sa strane.

U činiji pomešajte omekšali puter i začine viljupkom tako da dobijete gustu ujednačenu smesu. Zatim, tom smesom dobro namažite klipove kukuruza sa svih strana. Na dobro zagrejanom gril tiganju ili na ćumuru, pecite kukuruz po nekoliko minuta sa svake strane da dobiju šare. Poslužite ih vruće uz dodatak limuna, po želji.

kukuruz sa roštilja

kukuruz na roštilju Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.