Marmelada od jabuka – Apple butter

Ovaj recept me je dugo proganjao! Toliko puta sam naišla na fotografije na kojima je ova marmelada od jabuke da sam počela da osećam njen miris i ukus! Osećaj me nije prevario jer je to zaista jedan poseban recept koji ćete na stranim sajtovima pronaći kao apple butter. Taj naziv mu definitivno više priliči nego marmelada, ali teško da će bilo ko kod nas u google ukucati “puter od jabuke” zar ne? Zato je ovo: marmelada od jabuka – apple butter.

Priprema ide otprilike ovako: skuvate jabuke sa sirćetom pa ih onda izmiksate i procedite. Zatim, pire koji ste dobili dugo kuvate sa sačinima i šećerom dok ne dobijete gusti tamni krem. Nije komplikovano a dobićete nešto potpuno očaravajuće što će odlično da se uklopi u nedeljni doručak kada pravite domaće palačinke 🙂

Posuda sa slika: Staub Cocotte 29 iz fantastične prodavnice fantastičnih kuhinjskih proizvoda – Serotonin. Uskoro vam pišem više o ovoj posudi uz neki još ozbiljniji recept 🙂


Marmelada od jabuka – Apple butter

1 kg crvenih slatkih jabuka
100 ml jabukovog sirćeta
250 ml vode
*šećer (objasniću količinu u receptu)
1 kašičica cimeta
1/2 kašičice muskatnog oraha
1/2 kašičice mlevenog karanfilića
1 zvezdasti anis, opciono
1 kesica burbon vanilinog šećera
sok i korica od jednog limuna

Priprema:

Jabuke dobro operite pa isecite na kockice. Zajedno sa sirćetom i vodom stvaite u šerpu i kuvajte da omekšaju, uz povremeno mešanje, oko 20 minuta. Zatim, procedite jabuke i izblendajte ih u blenderu da dobijete kašu. Procedite kašu kroz cediljku pa šoljom izmerite koliko ima kaše. Za svaku šolju kaše dodajte polovinu šolje šećera*. Koristite šolju/čašu od 200 ml. Stavite u šerpu kašu, šećer i sve ostale sastojke.

Kuvajte dugo na tihoj vatri uz često mešanje, sve dok ne dobijete gusti krem koji ima teksturu marmelade. Sklonite sa vatre pa sipajte u teglice koje ste prethodno oprali i sterilisali u rerni 30 minuta na 100 stepeni. Dobro zatvorite i ostavite da se ohladi. Već sutradan je spremna za korišćenje ali je takođe možete dugo čuvati neotvorenu na hladnom mestu.

apple butter

Prijatno! Vaša Mila

4 thoughts on “Marmelada od jabuka – Apple butter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.