Marmelada od ribizle

marmelada-od-ribizli

Svake godine mi promaknu ribizle za džem ili marmeladu, ali ove godine su me sačekale jednog jutra ispred zgrade. Ono, lično mene! I evo je marmelada najzad! Koristila sam šećer za džem i marmeladu “Notadolce” koji pojednostavipostupak toliko da bi me bilo sramota da više imam bilo kakav izgovor za NE spremanje slatke zimnice ☺ Dakle, na kesici kaže: 1 kg voća, 500g šećera za džem. Ja kažem: dodati vanilu i zvezdasti anis.


Sastojci:

1 kg očišćenih i opranih ribizli

500g (1 kesa) Notadolce šećera za džem i marmeladu

2 šipke vanile

1 zvezdasti anis

Priprema:

Oprano i očišćeno voće sam pomešala sa šećerom i ostavila da odstoji desetak minuta. Stavila sam voće sa šećerom na srednju temperaturu da se kuva i dodala rasečene šipke vanile i jedan zvezdasti anis. Od trenutka kada je provrelo, kuvala sam još 10 minuta uz stalno mešanje.

Sklonila sam sa vatre i kroz veliku cediljku dobro procedila marmeladu da bih otklonila semenke. Tako proceđenu marmeladu koja je u jako tečnom stanju, sipala sam u jednu normalnu teglu od 750ml i u jednu manju od 200-250ml.

Poklopila sam i prevrnula tegle na poklopac. Na kesici šećera kaže da tako tegle odstoje 5 do 10 minuta, pa da se vrate u prvobitan položaj.  Takođe, uputstvo kaže da će prava konzistencija marmelade biti postignuta tek nakon 48 sati i stvarno je tako, ne lažu.

marmelada-od-ribizle

Prijatno! Vaša Mila!

4 thoughts on “Marmelada od ribizle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.