Rižoto sa šafranom

Vikendi su nam sada mini odmori. Svakog petka uveče imam osećaj da sutra putujem na more. Iako subotu i nedelju ponekad provedemo ne radeći apsolutno ništa lepo i zanimljivo, duša i telo nam u ponedeljak dođu odmorni na posao. A u danima kada se vikend pretvori u neštro ultra lepo i ispunjavajuće onda napravimo neko divno jelo koje do sada nismo i obiđemo neki delić Srbije kojeg se sećamo u izmaglici sa ekskurzija sa školom.

Juče smo dan proveli vozikajuće se duž Dunava. Đerdapska klisura nas je pratila na putu do Kladova a onda u povratku, zajedno sa nama išla u susret Suncu. Uvek volim da vreme i novac koji imamo u nekom trenutku iskoristimo na neki put u inostranstvo, ali ova zemlja ima čari koje druge nemaju. Naša je i najlepša je. Dok je ne obiđemo celu, ne izlazim iz zemlje. Dobro, možda ću malo i da provirim izvan granica ali poenta je jasna ☺

đerdapska-klisura

Subota je bila rezervisana za zajednički ručak i pripremu rižota sa šafranom i pileta pečenog na puteru i vlašcu. O piletu nekom sledećom prilikom, a o šafranu sada ☺  Šafran ćete ili obožavati ili prezirati. Ima opor, sumporast miris i ukus i daje fantastičnu žutu boju. Ja ga uvek imam u kući. Igrom slučaja najbliži članovi porodice često putuju u te krajeve pa uvek imam bočicu pravog pravcatog šafrana. Ne koristim ga tako često, da budem iskrena. Ali kada ga koristim, gledam da bude jedini začin koji ću staviti u jelo jer je sam sebi dovoljan.


Sastojci:

*2 osobe kao glavno jelo – 4 osobe kao prilog

2 kašike maslinovog ulja

1 glavica crnog luka

prstohvat šafrana + 3 kašike vode

200g arborio pirinča

200ml belog vina

oko litar pileće bistre supe ili vode za posni rižoto

1/2 kašičice soli

Priprema:

Prstohvat šafrana stavite u čašu sa nekoliko kašika vode i ostavite tako da stoji. U dubljoj šerpi propržite sitno sečen crni luk na maslinovom ulju. Pržite luk nekoliko minuta pa dodajte malo vode – kada voda ispari dodajte pirinač, so i vodu sa šafranom. Smanjite vatru na srednju temperaturu. Sve vreme mešajući, kuvajte pirinač uz povremeno dodavanje vina (dok ga ima) a kasnije i supe sve dok se pirinač ne skuva. Potrebno je da se pirinač skuva ali ne i da se raskuva – zrno treba da ostane celo. Boja će tokom kuvanja biti sve jača i jača a pirinač sve kremastiji i kremastiji. Jako je bitno da stalno mešate i stalno dodajete po malo vode ili vina. Za pripremu ove količine rižota potrebno je od 30 do 40 minuta, pa u skladu sa tim rasporedite kuvanje. Kada se zrno pirinčna skuvalo i rižoto je postao kremast, tada završite kuvanje. Sklonite sa vatre i poslužite. Možete, ukoliko ne postite, da serviran rižoto pospete sa po nekim listićem parmezana. Ukoliko vam rižoto stoji malo duže do serviranja, možete mu uvek dodati malo vode i putera i ponovo ga zegrajeti da biste dobili kremastu strukturu. Nemojte ovo raditi više od jednom ili dva puta.

Prijatno! Vaša Mila!

One thought on “Rižoto sa šafranom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.