Mlaćeni bataci

mlaćeni bataci

Mlaćeni bataci nisu baš stvarno umlaćeni, kako to na trenutak može da zazvuči. Ali, u neku ruku i jesu jer su se okupali u pravoj, domaćoj, mirisnoj mlaćenici. Sigurno ste pretražujući recepte na engleskom naišli na termin buttermilk i verovatno ste u tim receptima dobili uputstvo da mlaćenicu ili buttermilk možete zameniti mlekom u koje ste dodali malo limunovog soka. I da, to će delimično odraditi posao u smislu teksture, ali mlaćenica je nešto potpuno drugo i daleko više od čaše mleka sa limunovim sokom.

U radionici “Žuna” maslac se pravi od kultivisane pavlake a ono što ostane nakon bućkanja maslaca iz pavlake, jeste upravo mlaćenica. Prava, pravcata, nežna mlaćenica koja je sjajna kao napitak a koju možete koristiti i za mariniranje mesa i za pripremu kolača. Žuna mlaćenica je ukusna, teksture ređeg jogurta i nežnog, stvarno nežnog prirodnog mirisa. Ako ste toliki srećnici da u ovom trenutku živite u Beogradu, onda ćete do mlaćenice lako doći jer je Žuna tu, u komšiluku.

Jedan od najlepših načina da upotrebite mlaćenicu jeste da u njoj izmarinirate meso. I da, moraćete da mi verujete na reč da ni jedna marinada nikada neće uraditi to što će mesu uraditi mlaćenica. Ovde sam vam pripremila nešto toliko basic da nema kud više, ali upravo je to ono što svi volimo i što zaista mora da bude savršeno pripremljeno da bi bilo baš kako treba. Hrskavi bataci marinirani u mlaćenici i isprženi na masti. Yap, to vam pričam!

Mislim, kapiram da ne treba da vam objašnjavam zašto su hrskavi bataci marinirani u mlaćenici i isprženi na masti toliko dobri? Mislim, znamo se za toliko!

Za mlaćenicu je najbolje da kontaktirane Žunu direktno i raspitate se gde da je nabavite. A ja vam kroz neki dan pokazujem i ostale Žuna proizvode. Ne znam koji ću pre. Zaljubila sam se u svaki.


Mlaćeni bataci

8 pilećih bataka
300 ml Žuna mlaćenice
1 kašičica Vazda Dobar sriracha sosa
1/2 kašičice bibera
1 kašičica soli

300 g mekog brašna
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1 kašika biljnog začina po želji (koristila sam mešavinu začina za grilovanje)

mast za prženje

Priprema:

Batake stavite u dublju činiju pa prelijte mlaćenicom. Dodajte ljuti sos i začine pa dobro, dobro izmešajte i poklopite. Ostavite da ovako marinirano meso stoji minimum 2 sata u frižideru a možete ga slobodno ostaviti i da prenoći. Izvadite meso iz frižidera 1 sat pre prženja, kako bi dostiglo seobnu temperaturu.

Kada je meso izmarinirano i spremno za prženje, u većoj činiji pomešajte brašno sa začinima. Svaki komad mesa iz mlaćenice blago osecite pa dobro uvaljajte u brašno sa začinima. Uvaljane batake ređajte na rešetku i ostavite da tako stoje 10-ak minuta dok ne zagrejete mast.

U dubljoj posudi za prženje zagrejte mast na srednjoj jačini. Jako je važno da mast ne bude previše zagrejana, kako bi meso moglo da se isprži lepo i lagano a da ne zagori. Ako ringlu možete da zagrejete na maksimalno 9 podeoka, onda u ovom slučaju ne zagrevajte na više od šestog. Možete koristiti i termometar – kada mast zagrejete na temperaturu od 170 stepeni, tada stavite meso.

Batake pržite ukupno 20-22 minuta. Kada stavite batake u zagrejanu mast ostavite ih bez pomeranja da se prže 10 minuta a zatim okrenite i pržite još 10-12 minuta. Izvadite ih na rešetku da se ocedi višak masnoće i da se bataci prohlade, 10-ak minuta. Zatim ih poslužite sa umakom koji volite. Biće super ukusno, super sočno, super meko i suuuuuper hrskavo. Aj promis.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.