Paelja

paelja

Paella je najpoznatije špansko jelo i to toliko poznato da je mnogi nazivaju njihovim nacionalnim jelom. Pravi se od pirinča i raznih dodataka u vidu povrća, mesa ili morskih plodova. Nastala je sredinom 19. veka na području Valensije otud to da je valensijska paelja najpoznatija. Postoji nekoliko osnovnih vrsta ovog jela i to u smislu kombinovanja određenih namirnica. Ali, dobro se zna da svako selo ima svoj recept, kao što je, uostalom, to slučaj i kod nas sa našim tradicionalnim jelima. Ipak, postoje neka pravila koja moraju da se poštuju.

Dok sam pokušavala da smislim koji recept da isprobam za ovu priliku vodeći računa o tome da treba da koristim sastojke koji su pristupačni svima, paelja sa piletinom i ćorizo kobasicom je bila blizu da pobedi. Ćorizo možda ne možemo kupiti svuda ali neka naša domaća zamena bi bila okej. Ipak, kada sam zašla malo dublje u tematiku ispostavilo se da se španci jako ljute kada se paella pravi na taj način. Ni u kom slučaju ne treba da napravite paelju sa piletinom i ćorizo kobasicom i da je nazovete autentičnom ili pravom.

Ono što možete napraviti i nazvati autentičnim jesu: valensijska paelja, paelja sa morskim plodovima i mešana paelja. Podrazumeva se da svaka od ove tri vrste jela ima određenu listu namirnica koje mogu da se nađu u paeljari. Tako na primer valensijska paelja traži piletinu, zečetinu i ponekad pačetinu, a uz to puževe, beli pasulj, pljosnatu zelenu boraniju, paradajz, šafran, ruzmarin, beli luk i često artičoke. Mešana paelja je uglavnom kombinacija mesa i morksih plodova uz dodato povrće. Važno je da znate da ovo jelo nije ni pilav ni rižoto, iako će vam to biti prve asocjacije.

Ona koju najčešće vidimo kao predstavnicu je paelja sa morskim plodovima. Velika plitka paeljara, savršeno skuvan rastresit pirinač, kriške limuna i otvorene školjke, račići i slično – to je prizor kakav vezujemo za ovo jelo. Slažem se da jeste  i bila bih najzadovoljnija da paelju pripremim na taj način i tako vam je predstavim u ovoj našoj nedelji Španije. Ipak, ovde te namirnice ne možemo naći, posebno ne tako sveže. A kažu da je svežina namirnica koje se koriste za bilo koju vrstu paelje ključna za njen ukus. Za one koji žive u većim gradovim, potraga za svežim namirnica ovog tipa ne bi bila problem, ali moram da mislim i na nas koji živimo u unutrašnjosti.

Zato je ova paelja koju vam danas predstavljam takva kaakva jeste – preukusna ali ne i autentična. Napravljena je sa piletinom, bez puževa, bez pasulja i sa duguljastom boranijom, ali kuvana u autentučnoj posudi u kojoj se paelja i priprema. Ova posuda je predviđena za otvorenu vatru, što paelji daje poseban šmek tokom kuvanja. Može se koristiti i na ringli ali Španci tvrde da ukus  nije isti, kao što i naša riblja čorba skuvana na ringli nikada neće biti tako ukusna kao ona spremana u kotliću. Vatra daje to nešto, što nam svima treba ♥


Paelja

2-3 kašike maslinovog ulja

3 bataka sa karabatakom

so i biber

1 glavica crnog luka, krupno sečen

100 g graška (koristila sam ga umesto skuvanog belog pasulja)

200 g zelene boranije (koristi se pljosnata zelena boranija)

1/2 crvene paprike, krupno sečenee

2 čena belog luka, sitno sečen

1 grančica svežeg ruzmarina

1 veliki zreli paradajz (oljušten pa izrendan na krupno)

100 ml paradajz soka

1 litar vruće pileće bistre supe

300 g pirinča okruglog zrna

nekoliko listićaa šafrana ili kaašičica kurkume (ovo koriste samo za bojenje, količina ne utiče na ukus)

limun za serviranje

Priprema:

Batake i karabatake posolite i pobiberite. Na dobro zagrejanom maslinovom ulju ispržite batake i karabatake da porumene sa svih strana. Sklonite ih iz tiganja pa dodajte luk, papriku, grašak i boraniju zajedno sa grančicom ruzmarina. Mešajte i pržite nekoliko minuta da sve blago omekša a zatim dodajte rendani paradajz, sok od paradajza i supu. Sve promešajte i pustite da provri. Kada provri, izvadite ruzmarin a dodajte pirinač i dobro izmešajte da se sjedini.

U međuvremenu skinite meso sa kostiju ukoliko želite, pa ubacite meso u tepsiju. Kuvajte na nižoj temperaturi dok se pirinač ne skuva s tim što ćete s vremena na vreme mešati i paziti da ne zagori. Kada je pirinač skuvan, sklonite paelju sa vatre i pokrijte aluminjumskom folijom ili poklopcem da odstoji 10-ak minuta, kako bi pirinaač upio preostale sokove. Poslužite vruće!

paella

paelja

Prijatno! Vaša Mila

4 thoughts on “Paelja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.