Piletina sa 40 čenova belog luka

piletina sa 40 cenova

Dugo me je fascinirao ovaj recept. Pitala sam se šta to ima u toj specijalnoj količini belog luka. Sada kada sam recept isprobala, mogu da vam kažem da je jedino važno da luka ima dosta tj. da ima makar 3 glavice, što je otprilike 40 čenova. Ukus je divan, aromatičan… beli luk se oseća blago, onako… taman da bude dovoljno. Zato, nemojte da se uplašite od njegove količine, ni slučajno!


Piletina sa 40 čenova belog luka

4 bataka

40 g putera

40 čenovaa belog luka

1 grančica ruzmarina ili timijana

so i biber

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Posudu za pečenje koju možete koristiti i na ringli (najbolje neku livenu posudu o kakvim sam vam pisala → OVDE), zagrejte na ringli na srednju jačinu. Stavite polovinu putera pa kada se puter istopi stavite batake kožom na dole. Ostavite ih 10-ak minuta da lepo porumene. Dok se koža lepo ne zapeče nemojte ih pomerati. Svako meso koje spremate na ringli ili roštilju treba da ostavite da se prži makar neko vreme (nekoliko minuta) kako bi stvorilo koricu koja će se sama od sebe odlepiti od posude u kojoj ga prižte. U mežuvremenu posolite i pobiberite. Kada je meso lepo porumenelo, okrenite ga na drugu stranu i ponovite prženje, so i biber.

Zatim, izvadite meso, stavite ostatak putera i dodajte očišćene čenove belog luka i ruzmarin. Pržie nekoliko minuta da porumeni uz stalno mešanje. Položite batake kožom na gore i stavite u rernu na 1 sat. Možete peći i pokriveno, za još sočnije meso, samo ćete pred kraj otkriti da fino porumeni.

#rucaksaknjazom

Prijatno! Vaša Mila

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.