Pita hleb

pita hleb

Pita hleb je onaj strava hleb što mu je korica šuškava i hrskava a unutrašnjost šuplja i meka. Često ga viđate napunjenog falafelom, humusom i povrćem. Dodaje mu se mala količina ražanog brašna za autentičan ukus. Peče se na jakoj temperaturi svega nekoliko minuta. Tokom pečenja se naduje i tako formira svoju nadaleko poznatu rupu. Ko ga vidi, pomisli da nema šanse da ga napravi kod kuće. Ali, ima. I to jako jednostavno!

O tome zašto smo ga pripremali i šta smo to fantastično stavili u njega pisaću vam u nekom od narednih postova i stvarno se istinski radujem da to podelim sa vama jer smo se raspametili koliko je bilo dobro. Zapišite ovaj recept negde u vašoj svesci, sigurno će vam dobro doći kada poželite da na leto uz roštilj poslužite domaće lepinje. ☺


Pita hleb

60 g ražanog brašna

250 ml tople vode

1 kašika maslinovog ulja + za podmazivanje posude

1 kašika šećera

1 kašičica soli

7 g (jedna kesica) instant kvasca

220 g mekog brašna T400 + dodatno za formiranje hleba

Priprema:

U činiji pomešajte ražano brašno, toplu vodu, 1 kašiku ulja, šećer, so i kvasac. Ostavite 10-ak minuta da odmori pa dodajte brašno i zamesite meko, blago lepljivo testo. Preručite testo na radnu površinu pa mesite 10-ak minuta da postane potpuno glatko. Dodajte minimalno brašna po potrebi. U čistu nauljenu posudu stavite gotovo testo i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom 1 sat. Ja stavim na radijator.

Zatim, izvadite testo na radnu površinu i jednom jako lupite pesnicom po njemu. Premesite ga i podelite na 8 delova ili 6 ako želite veće lepinje. Formirajte loptice i ostavite da odmore 10-ak minuta.

Uključite rernu na najjaču temperaturu i uključite ventilator ukoliko ga imate. Ukoliko imate kamen za pečenje, to je onda idealno.

Od loptica na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite lepinje debljine oko pola santimetra. Ređajte ih na raširenu krpu tako da se ne dodiruju. Pokrijte ih krpom i ostavite da odmaraju 20 minuta. Zatim sledi pečenje.

pita hleb

pita hleb

Ukoliko koristite kamen za pečenje, onda direktno na njega stavite lepinje (koliko može da stane). Strana koja je bila gore na stolnjaku sada ide direktno na kamen. Pecite ih 3 minuta a zatim izvadite. Ponovite sa preostalim testom. Ispečene lepinje će biti naduvene i takve ih stavljajte u čistu krpu. Biće tvrde nakon vađenja iz rerne ali zatim će omekšati.

pita hleb

Ukoliko pečete na plehu, onda poređajte nekoliko lepinja na pleh, koliko može da stane, pa stavite u rernu na 3-4 minuta. Proverite ih, treba da su rumene. Kamen i ventilator dodatno pojačaju temperaturu u rerni pa pečenje zato traje toliko kratko. Najbolje je da, ukoliko koristite običnu rernu, pratite osećaj i izvadite lepinje onda kada izgledaju kao na slici.

pita hleb

Prijatno! Vaša Mila

 

2 thoughts on “Pita hleb

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.