Slatki hleb sa brusnicom

slatki hleb

Svakog Uskrsa, volim da napravim neki mirisni hleb koji ne jedemo svakog dana. Volim da dan započnemo zajedno za stolom, uz pažljivo osmišljenu trpezu, šarena jaja, lepe salvete i posebne tanjire… Volim da nam praznici budu praznici, dani bez stresa, bez spremanja, bez kuvanja.

Ovaj hleb ćete brzo napraviti i zato je idealan za praznike. Ne morate da se probudite u zoru da bi doručak bio spreman na vreme. Možete ga napraviti ovako kao ja, da bude sladak. Ali, možete da izostavite šećer i rum i time dobijete zanimljiv hleb sa brusnicama koji možete da poslužite kao i svaki drugi hleb.


Slatki hleb sa brusnicom

650-700 g brašna T400 meko
1 kašičica soli
4 kašike smeđeg šećera
1-2 kašike maka
1/2 kesice suvog kvasca
50 ml tople vode
1/2 kašičice šećera
60 g rastopljenog putera
1 jaje
200 ml toplog mleka
60 g suvih brusnica (ili suvog grožđa)
50 ml ruma
*jaje i malo mleka za premazivanje
šećer ili listići badema za posipanje

Priprema:

Rernu zagrejte na 180 stepeni. Okrugli kalup za pečenje prečnika 26cm obložite papirom za pečenje a ivice namažite sa malo putera. Pomešajte brašno, so, 4 kašike šećera i mak, pa ostavite sa strane. Kvasac i kašičicu šećera prelijte sa 50 ml tople vode i ostavite da krene. Bursnice prelijte rumom i ostavite sa strane.

Brašnu dodajte nadošli kvasac, rastopljeni puter, jaje, toplo mleko i brusnice sa rumom. Mešajte varjačom dok je moguće a zatim preručite testo na radnu površinu pa mesite rukama da dobijete meko kompaktno testo koje se ne lepi za ruke. Po potrebi dodajte brašno. Od testa formirajte loptu, pa pokrijte blago vlažnom krpom i ostavite da odmori 15-ak minuta.

Zatim, bez dodavanja brašna, testo podelite na 3 jednaka dela. Od svakog dela formirajte dugačke kobasice. Na jednom kraju ih spojite a zatim ih upletite kao pletenicu i spojite krajeve. Prebacite pletenicu u okrugli kalup tako da formirate venac. Spojite krajeve pritiskom prstiju, ako je potrebno. Ostavite testo u kalupu još 15-ak minuta.

Jaje pomešajte sa kašikom mleka pa time premažite ceo venac u tankom sloju. Ako želite da korica hleba bude tamnija, odvojite belance pa sa mlekom pomešajte samo žumance. Preostalo jaje iskoristite za nešto drugo.

Pospite listićima badema ili krupnim šećerom ako ga imate. Ja sam svoj nabavila u insostranstvu pre nekoliko godina i još uvek ga koristim za ovakva peciva. Ako ga možda ima u Srbiji, javite mi obavezno 🙂 Listiće badema sigurno možete da pronađete, ali i ako ih ne nađete možete koristiti seckane bademe.

Hleb pecite u zagrejanoj rerni 35-40 minuta. Nakon pečenja, poslužite. Ovaj hleb je najlepši dok je vruć. A ako pretekne, da se ne pojede, možete od njega da napravite bread pudding po ovom receptu.

slatki hleb

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.