Špikovani pileći file

špikovani pileći file

Špikovani pileći file je verovatno najjednostavniji način da pripremite belo meso a da ostane sočno i ukusno. Znam da je teško poverovati da belo meso pripremljeno u rerni može da bude sočno, ali istina je. Ako pratite moje instrukcije, biće baš kako i očekujete da će biti. Čeri paradajz nije jedino povrće koje možete ušuškati uz meso. Pustite mašti na volju, napunite pekač svakakvim povrćem, slobodno. Taman imate i prilog i meso, sve iz jedne posude.

Prva stvar – ostavite kožu na mesu. Ona vam je potrebna da zaštiti meso od isušivanja ali i za dodatni ukus. Druga stvar – nemojte da vas mrzi da izbuškate meso i napunite ga slaninom. Još jedan izvor ukusa ali i sočnosti, posebno tamo gde su masniji delovi slanine. Treće – ne produžavajte vreme pečenja u beskonačno. Nema potrebe, zaista. Ukoliko koristite meso od poverenja, nemate razloga za brigu. Svaka vrsta mesa ima svoju sigurnu temperaturu kuvanja na kojoj je bezbedna za korišćenje. A to možete lako proveriti ukoliko koristite kuhinjski termometar. Ako vas zanima da vam pišem više o tome, javljajte 🙂


Špikovani pileći file

1 pileće grudi sa koskom, Maxi pijaca
30-40 g Maxi mesnate dimljene slanine
½ kašičice Maxi mlevenog bibera
1 kašičica Maxi belog luka u granulama
¼ kašičice Maxi crnog luka u prahu
½ kašičice Maxi origana
1 kašičica Maxi slatke ili ljute mlevene paprike
1 kašičica soli
3-4 kašike ulja po izboru

Čeri paradajz i sveži ruzmarin

Priprema:

Oštrim nožem uklonite meso sa kostiju tako da koža ostane na belom mesu. Zatim, sklonite kožu tek toliko da otkrijete površinu mesa, ali nemojte je ukloniti u potpunosti. Vrhom oštrog noža izbockajte meso na dosta mesta. Slaninu isecite na kockice pa u svaku rupu na mesu stavite po komadić slanine. Pokrijte kožom i stavite na blago nauljenu posudu za pečenje.

U drugoj posudi pomešajte sve začine sa maslinovim uljem i solju pa bogato prelijte meso ovom mešavinom tako da bude uvaljano sa svih strana. Preko stavite po neku grančicu ruzmarina i po neki čeri paradajz ili drugo povrće. Ostavite da se meso marinira dok se rerna zagreje na 200 stepeni. Kada je rerna zagrejana, ubacite meso u rernu i pecite 35 minuta. Nakon toga, ukoliko je potrebno uključite gril na nekoliko minuta, da kožica fino porumeni. Sačekajte 10-ak minuta pre nego što isečete meso.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.