Uskršnji keksići sa rojal glazurom

uskršnji keksići sa rojal glazurom

Pre nekoliko godina sam za ovakve keksiće bila potpuno zaluđena. Fascinirala me je rojal glazura, ukrašavanje, puter testo, sve oko njih. Negde usput sam shvatila da, iako to ne izgleda tako, ja uopšte nemam strpljenje koje je potrebno da bih se njima ozbiljnije bavila. Nekoliko puta sam pekla i ukrašavala i po stotinu keksića za neke posebne prilike i svaki put sam bila pod ogromnim stresom. Morala sam da radim ali nisam u tome uživala. Tada sam jednostavno rešila da ih pustim.

I dobro je što jesam jer ima mnogo drugih stvari koje radim a koje me čine mnogo srećnijom. Pravljenje keksića za nekoga i pravljenje keksića za sebe su dve različite stvari. I ovog puta mogu da kažem da sam uživala, iako sam na momente ipak htela sebi da počupam kosu. Ako ste perfekcionista a niste u stanju da neku stvar uradite savršeno, tu uvek nastane problem. Valjda ih zato i ne volim, jer ne mogu da ih napravim da izgledaju kao nacrtani ☺

Iako nisu savršeni i iako ja nisam u ovome profesionalac, ipak sam odlučila da objavim ovaj recept jer mislim da će da vam bude inspirativan i koristan ukoliko imate želju da za svoju dušu napravite ovako nešto. Ili, ako ste početnik, možda moji saveti mogu da vam budu od pomoći jer nekog iskustva sa ovim ipak imam.

Nekoliko stavki je jako važno kod izrade ovakvih keksića. To su sami keksići koji treba da budu ravni, kompaktni i ukusni i zato je vaažno da ispratite recept od početkaa do kraja. A sa druge strane tu su i rojal glazura koja treba da je dobre gustine, kao i špric kesa koja treba da je adekvatna (to ću vam objasniti u nastavku). I strpljenje, jesam li pomenula strpljenje?


Uskršnji keksići sa rojal glazurom

Keks ↓

110 g putera, sobne temperature

50 g šećera u prahu

200 g brašna + za razvlačenje testa

1 vanilin šećer

1 jaje

1 kašika ekstrakta vanile

Rojal glazura ↓

1 belance

220-250 g šećera u prahu

2-3 kašike soka limuna

Priprema:

Puter i šećer u prahu sjedinite mikserom ili žicom za testo. Dodajte brašno, vanilin šećer, jaje i ekstrakt vanile pa sve sjedinite u glatko, masno testo. Uvijte testo u prozirnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta – OBAVEZNO, kako bi keksići bili ravnomerno pečeni i jednake debljine. U međuvremenu rernu zagrejte na 180 stepeni a dva pleha obložite papirom za pečenje.

Testo izvadite iz frižidera i oklagijom razvucite na pobrašnjenoj radnoj površini, na debljinu od oko pola santimetra. Prebacite keksiće na plehove i pecite 15 minuta u zaagrejanoj rerni. Ispečene keksiće izvadite iz rerne, pa pažljivo prebacite na žicu za hlađenje.

Odlično testo za ovakvo ukrašavanje su i ovi punč keksići koji su još ukusniji i finiji a na sličan način se pripremaju.

Rojal glazura za keksiće

Dok se keksići hlade, pripremite glazuru tako što ćete belance razmutiti mikserom i postepeno dodavati šećer u prahu, muteći sve vreme na najjačoj brzini. Kada ste dodali 2/3 šećera počnite postepeno da dodajete sok od limuna, muteći sve vreme. Naizmenično dodajte i preostali šećer i mutite sve dok ne dobijete gustu ali meku glazuru. Možda vam zatreba još šećera ili još limuna, sve zavisi i od veličine belanaca.

Sok od jednog limuna je verovatno najviše koliko moe da vam bude potrebno. Zavisi od veličine limuna. 2 do 3 kašike je optimalna količinakoju ćete iskoristiti. Svakako počnite sa pola kašičice i dodajte toliko da dobijete gustinu sa videa.

Podelite glazuru na onoliko delova koliko boja želite da imate. Ako vam je osnova keksića bela boja, onda bele odvojite najviše. Za šare vam ne treba mnogo glazure pa možete po 2 kašike odvojiti po boji. U odvojenu glazuru dodajte boju u prahu ili gelu i dobro izmešajte da se boja ujednači a zatim preručite u špric kese.

Špric kese možete kupiti u DM-u, zajedno sa nekoliko nastavaka. Problem kod tih nastavaka je ta što nema odgovarajućeg nastavka zaa ovakvo ukrašavanje keksića. Videćete špric sa crvenim nastavkom u videu i biće vam jasno daa je otvor preveliki. Završiće posao, ali za rad je lakši manji otvor. Zašto sam snimala video sa neodgovarajućim špricem? Nisam mogla da pronađem odgovarajući nastavak, onaj isti koji mi se već mesecima mota po kuhinji, ne pitajte me ništa! Dakle, za špric – manji otvor nastavka.

Kako da išarate keks rojal glazurom

Kada završite pečenje keksića i pravljenje glazure, vreme je da uživate u ukrašavanju keksića. Proces ide ovako: na keksiću tankim nastavkom iscrtate konture a zatim ih popunite glazurom. Zatim, nekoliko puta keksić pažljivo udarite o podlogu i malo protresete da se glazura fino razlije. Čačkalicom možete doterati delove kojima je to potrebno i ponovo protresti ili udariti o podlogu. U videu se to lepo vidi, pa obratite pažnju tokom gledanja. Kada ste to uradili, možete da sačekate da se glazura osuši nekoliko sati pa zatim iscrtavati po njoj kako biste dobili reljefne oblike ili možete odmah icrtavati jednostavnije šare koje ne traže mnogo preciznosti, kao što su one koje sam radila u videu.

Ukoliko ne koristiti glazuru odmah, obavezno je pokrijte prozirnom folijom da se ne bi sušila. Isto važi i ako je glazura već u špricu – obavezno zatvorite vrh šprica da se ne bi sušila.

Uskršnji keksići sada treba da se suše, najbolje 24 sata pre korišćenja, kako bi se formirala čvrsta korica. Ja ću svoje uvijati u celofan i stavljati na tanjire za Uskršnji doručak, mislim da će Lenka biti oduševljena ☺

uskršnji keksići sa rojal glazurom

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.