Veganski posni ganaš od čokolade

veganski posni ganaš od čokolade

Lenka je juče izrazila želju da za svoju babu i svoje tetke napravi neki lep kolač. Već je jednom gotovo u potpunosti sama napravila sjajne pečene krofnice pa je htela da ponovi njih. Ali, ovi jučerašnji kolačići su morali da budu posni, pa smo potražile recept na internetu jer ja jako retko pravim takve kolače. Pronašle smo recept za mafine, imale smo sve od sastojaka i ona ih je uz moju minimalnu asistenciju napravila. Ali, nešto nam je falilo. To je ipak kolačić za babu i tetke, morao je da bude baš mnogo kul. Tako smo došle na ideju da napravimo veganski posni ganač od čokolade i njega stavimo na mafine.

Ništa jednostavnije za pripremu, baš kao i klasičan ganaš. Zagrejaćete kokosovo mleko iz konzerve zajedno sa čokoladom i ostaviti da se ohladi. Nakon hlađenja ide mućenje i to je to. Baš kao i kod klasičnog ganaša i ovde je situacija takva da kada se hladan ganaš umuti on se brzo i steže, pa je važno da ga na nekoliko minuta “razbijete” špatulom mešajući. I to je to.


Veganski posni ganaš od čokolade

200 g čokolade za kuvanje (proverite da li je posna)
150 g kokosovog mleka iz konzerve
1 kašika ekstrakta vanile

Priprema:

U šerpicu stavite izlomljenu čokoladu i kokosovo mleko, zajedno sa ekstraktom vanile. Stavite na ringlu i uključite je na srednju jačinu. Kuvajte da se mleko i čokolada u potpunosti sjedine, sve vreme lagano mešajući. Preručite ganaš u čistu posudu pa ostavite da se prohladi na sobnoj temperaturi. Nakon toga ganaš prebacite u frižider.

Ukoliko želite da ubrzate hlađenje, prohlađen ganaš prebacite u zamrzivač na 10-ak minuta. Kada se ganaš stegao, umutite ga mikserom i zatim koristite kako vam odgovara – kao fil za tortu, kolače, mafine i slično.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.