Čokoladna jaja

cokoladna jaja

Konačno da dođemo i do ovog recepta, zar ne? Od prošlog Uskrsa je čekao objavljivanje jer tada nisam uspela na vreme da ga pustim u etar a posle Uskrsa je bilo besmiselno. Zato je sada radimo sve na vreme, znam da je mnogo vas već naručilo kalupe i da ste spremne kao zapete puške!

Pa da počnemo! Ono što je najvažnije jeste da čokoladu pripremite na pravi način. Ne možete samo da je istopite a posebno ne možete u nju da dodajete puter, ulje, mleko i slično. Dakle, čista čokolada!

Druga najvažnija stvar jeste da imate dobar kalup. Rizkom molds sam vam predstavila prošle godine i ponovo preporučujem njih. Jer, ako su dobri svim onim konditorskim fabrikama, poslastičarima i čokolatijerima, onda će sigurno biti i vama 🙂 Kalup možete da naručite od njih. Ako preko sajta ne ide, kontaktirajte ih na Instagram stranici. Cena kalupa je cca 12 eura.

Molim vas, da pre pravljenja čokoladnih jaja ili bilo kojih pralina, dobro pročitate tekst koji sam napisala na temu TEMPERIRANJE ČOKOLADE. Temperiranje čokolade je zapravo ona priprema o kojoj sam vam na početku pisala. Potrebno je da čokoladu zagrejete do određene temperature, zatim da joj tu temperaturu spustite a zatim ponovo podignete. To će vam omogućiti da jaja budu sjajna, hrskava, da lako izađu iz kalupa i da se ne tope na prvi dodir sa vašim prstima.

U tom tekstu sam vam objasnila kako ćete to postići i to na dva načina. Jedan podrazumeva da to radite peške a jedan da koristite prečicu. U oba slučaja će vam biti potreban kuhinjski TERMOMETAR. Ja sada koristim digitalni termometar koji sam kupila u Ikei. Cena mu je super, odlično radi, precizan je i možete da podesite temperaturu koju želite da postignete. Kada termometar dostigne temperaturu, tada zapišti. To ponekad mnogo znači 🙂

Odvojite vreme i odvojite strpljenje jer je čokolada uživanje za rad, ali može da vam bude stresno prvi put jer niste sigurni u to što radite. Nemojte da mučite sebe pa da očekujete savršenstvo. Za sve je potrebna vežba, pa dajte sebi oduška.

Dobro očistite radnu površinu i dobro osušite sve alate koje koristite. Voda vam je u ovoj priči najveći neprijatelj. Čak i jedna kapljica može da upropasti čokoladu, tako da nema popravke.

Ostaće vam čokolade ali nemojte smanjivati količine koje sam navela. To je minimum koji vam je potreban da lako radite. Ono što vam ostane, pokupite pa iskoristite za nešto drugo.


Čokoladna jaja

160 g čokolade za kuvanje 47-55% kakao delova (koristila sam Pionir čokoladu za kuvanje)
160 g bele čokolade (koristila sam Belgijsku Premia čokoladu)

Priprema:

First things first, kalup operite i dobro osušite. Ako ste pročitali tekst o temperiranju čokolade, onda znate da biste to trebali da radite na mermernoj ploči špatulama, ali ovde ćemo koristiti neke prečice. Potrudiću se da vam sve fino objasnim.

Tamnu čokoladu isecite na kockice i 2/3 stavite u činiju a 1/3 sačuvajte za kasnije. Ako imate mikrotalasnu onda čokoladu istopite u njoj. Ako nemate, stavite činiju na šerpu u koju ste stavili malo vode i kuvajte uz stalno mešanje dok ne dobijete temperaturu od 46°C. Ako koristite mikrotalasnu, stavite činiju sa čokoladom na najjače 10 sekundi, izvadite pa promešajte. Ponavljajte tako dok ne dođete do 46°C.

Kada ste dobili željenu temperaturu, stopirajte zagrevanje. Na primer, ako ste topili čokoladu na pari, sklonite je sa vatre, dobro obrišite činiju od vode pa čokoladu preručite u čistu činiju. To će ubrzati hlađenje. Isto uradite i ako ste čokoladu topili u mikrotalasnoj.

Zatim dodajte preostalu trećinu čokolade i mešajte dok temperatura ne padne na 26°C. Ovo dodatno možete ubrzati ako onu trećinu čokolade stavite na kratko u frižider. Proces hlađenja traje sigurno 5-6 minuta. Shvatila sam da ide brže ako čokoladu nanosim na ivice činije pa ih odatle špatulom skidam jer je tako čokolada većom površinom izložena hladnom vazduhu i brže se ohladi. Nemojte da je ostavite da se hladi bez mešanja. Em će duže trajati em će se stvrdnuti pa ništa niste uradili.

Kada je čokolada ohlađena, treba ponovo da je zagrejete i to na 32°C. Uradite to na isti način na koji ste je zagrevali prvi put. Neka termometar sve vreme bude u čokoladi kako biste mogli uvek da imate realnu sliku koja joj je trenutna temperatura.

Dakle, šema temperatura za tamnu čokoladu je: 46°C – 26°C – 32°C.

Zagrejanu čokoladu sipajte u kalup pa vrteći kalup (kao kada pravite palačinke) rasporedite čokoladu po celoj površini jajeta. Zatim, okrenite kalup naopako i udarajte o dlan ili varjaču da istresete sav višak čokolade. Kada je izašao sav višak, okrenite kalup pa špatulom ili ravnom stranom noža skinite ostatke. Ostavite kalup sa strane dok pripremate belu čokoladu. Kroz 10-ak minuta čokolada će biti potpuno stegnuta, nema potrebe za frižiderom.

Sada temperirajte belu čokoladu. Proces je isti, ali ne u potpunosti. Krajnja temperatura se razlikuje, pa je tako šema temperatura za belu čokoladu: 46°C – 26°C – 29°C. Sve radite na isti način: zagrevanje, hlađenje, zagrevanje, zilivanje u kalup, ceđenje ostatka.

Ostavite da se bela čokolada stegne. Njoj treba malo više vremena, pa možete kalup da stavite na kratko u frižider, 5-6 minuta. Zatim ga blago pokrivite između dlanova. Kao da cedite sunđer. Ako je sve dobro odrađeno, jaja bi trebalo da skliznu iz kalupa nakon nekoliko udaraca o radnu površinu. Nakon toga ih možete napuniti čokoladicama, filovima ili igračkicama. Ja danas nisam imala vremena za filove koje sam htela da napravim, pa sam u jaja stavila ono što Lenka najviše voli: čokoladu i igračkice 😀

Spojite ih tako što ćete jednu polovinu jajeta spustiti bukvalno na pola sekunde na blago zagrjenai tiganj.

cokoladna jaja
cokoladna jaja

Šaljite mi kako su ispala vaša jaja i obavezno tegujte Milin kuvar na društvenim mrežama i koristite #milinkuvar, biće mi drago da vidim sve što ste napravili 🙂

Prijatno! Vaša Mila

10 thoughts on “Čokoladna jaja

  1. Sad mi je prosto zao sto sam ovo videla posle praznika. Mada kada pogledam cenu cokoladnih jaja u nasim radnjama, ovo je nesto sto klincima moze nevezano za praznik da se pravi. 🙂

  2. Draga moja, sve sam uradila po receptu, ali ne mogu da izzvadim jaja iz kalupa. Sta mi valja ciniti. Hvala unapred

  3. Dobar dan jaja si divna,vec sam procitala post o temperiranju cokolade i spremam se to da radim ali me zanima koje cokolade koristite.?ja pretezno radim sa belom zato sto je bojam pa me zanima koja je najbolja za temperiranje a da mogu da kupim u prodavnici?hvala puno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.