Gelato – sladoled na italijanski način

Gelato - sladoled na italijanski način

Gelato nam je sada već svima poznat. Znamo da je italijanski sladoled nešto posebno, ali verovatno većina ne zna šta je to što ga čini toliko posebnim i zašto nije isto što i sladoled? E, ja bih sada volela da vam dam toliko konkretan i tačan odgovor da ni na trenutak ne posumnjate u moju tvrdnju, ali ne mogu. Nisam gledala svoju staru nonu kako pravi gelato kad sam bila mala, nisam odrasla u lokalnim gelateriama jedući gelato i nisam, na moju veliku i duboku žalost, Italijanka. Jasno vam je.

Problem interneta za mene je što više ničemu ne verujem. Ni u jednu informaciju ne mogu da se uzdam u potpunosti i nažalost, retko zaista pomislim kako sam pronašla pravi odgovor na neko od svojih pitanja. Tako sada pišem o gelato sladoledu potpuno nesigurno, iako sam pročiatala gomilu članaka i pročitala gomilu recepata.

Glavna i zaista važna razlika (u koju sam skoro pa totalno sigurna) u odnosu na sladoled jeste da gelato sadrži manje mlečne masnoće. Dakle, ne pravi se sa slatkom pavlakom. Mleko je osnova ove poslastice a sve što u sebi ima slatku pavlaku ne možemo nazvati gelato.

Ako pogledate recepte po internetu, videćete da svaki ima neki pompezan naziv tipa “original gelato recipe” ili “authentic gelato”… A kada ih uporedite vidite da je jedan napravljen od slatke pavlake a drugi tipa, bez jaja ili tako nešto. E, to vam je taj zbunjujući momenat interneta. Moraćete sami da odlučite čemu ćete verovati i da li će vas ovaj recept zainteresovati.

Smesu za gelato nije jednostavno napraviti, odmah ću vam reći. Iako je u svojoj suštini zaista jako jednostavna za pravljenje, važno je da ispratite uputstva koja ću vam dati dole u receptu jer u smesa u sekundi može da se zezne. Ne pitajte kako znam. Takođe, aparat za sladoled je ovde presudan. Ukoliko smesu samo ohladite u zamrzivaču, to će sigurno biti ukusno ali daleko od toga da ćete dobiti vazdušastu teksturu koju obezbeđuje mešanje/hlađenje smese u aparatu.

Ono što mogu sa sigurnošću da vam kažem jeste činjenica da je ovaj gelato preukusan i da vam je u životu potreban aparat za sladoled. Ako istinski uživate u sladoledu, ako volite da pravite domaći sladoled, ako volite da sami kreirate svoje ukuse – potreban vam je aparat za sladoled. Ostavljam vam link do svog aparata, a napisala sam i kompletnu recenziju ako vam bude trebala pomoć prilikom odabira.


Gelato – sladoled na italijanski način

120 g šećera
2 burbon vanilin šećera
6 žumanaca
600 ml mleka
1 štapić vanile, opciono

Priprema:

Žumanca umutite sa šećerom i vanilin šećerom da postanu vazdušasta i bledo žuta. Za to vreme, u mleko stavite štapić vanile koji ste rasekli uzduž na polovine i vrhom noža odvojili semenke (i semenke stavljate u mleko). Zagrejte skoro do ključanja a zatim sklonite sa vatre i malo mleka dodajte žumancima da ih temperirate, brzo izmešajte pa ulijte temperirana žumanca u šerpu sa mlekom. Vratite na toplu ringlu i kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje.

Jako je važno da budete sve vreme uz šerpu, mešajući. Na prvi znak podizanja pene možete slobodno baciti smesu i započeti pravljenje nove. Da ne bude zabune, po površini će biti sitne pene i to je ok, ali nije dobro ako krene da se podiže. Dakle, kuvate nekoliko minuta. Videćete da se smesa blago zgusnula. Procedite kroz sitnu cediljku, pokrijte površinu smese prozirnom folijom i ohladite.

Zatim, kada je smesa ohlađena, možete uključiti aparat na program za gelato i startovati pre-cool opciju. Kada se aparat ohladio, ulijte smesu i startujte program. Kroz 40-ak minuta, vaš gelato će biti spreman. Spremite kašike i na kauč ispred najzabavnije serije koju imate u ponudi!

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.