Rižoto sa graškom

rižoto sa graškom

Ako se pitate šta je sa mojim detoksom, sada ćete saznati šta je. Ovaj rižoto sa graškom je najbolji odgovor na to pitanje. Nisam uspela da ga izguram do kraja, nažalost. To mi je ujedno i jedna od najvećih mana koje imam – ne izguram stvari do kraja, iz nekog razloga. Nemam istrajnost i fokus. Ovog puta jesam pregurala kritične tačke i nisam poklekla pred velikim izazovima, ali su me te iste tačke i izazovi sačekali na sledećem ćošku.

Moj detox review je sledeći: 7 dana prefektne ishrane i samokontrole. A nakon toga se uključilo milion drugih faktora koji su me oslabili i detox je poprimio oblik vođenja računa o ishrani, što mi je negde i bio cilj. Naravno, bilo bi idealno da je potrajalo još dve nedelje, koliko je i trebalo ali za sada se ne brinem. Jer, ni jednog trenutka nisam pojela tonu hleba, tonu slatkiša i slično… I dalje jedem okej i trudim se da ostanem u satnici koju sam imala tokom programa jer mi je savršeno legla. Praktikujem užine koje ranije nisam imala a sada mi stvarno prijaju.

Rižoto koji vidite na slici je ono što mi je nedostajalo tokom programa – moje kuvanje. To je takođe jedan od razloga što nisam izdržala… Nedostajalo mi je da u mojoj kuhinji budem ja. Tek sam sada shvatila koliko je kuvanje veliki i važan deo moje svakodnevnice i koliko me zapravo ispunjava. Program me je naučio novim namirnicama i definitivno promenio poglede na to šta jedem.

Nadam se da ću uspeti da vam prenesem ta saznanja receptima koje ću objavljivati u sledećem periodu. Uživajte u nedelji ♥


Rižoto sa graškom

200 g pirinča za rižoto

1/2 glavice crnog luka

1 čen belog luka

2 kašike maslinovog ulja

1 kašičica putera (izostavite ukoliko postite)

50 ml belog vina

1/2 kašičice soli

1/2 kašičice sveže mlevenog bibera

800 ml supe *

200 g smrznutog graška

sitno seckani sveži peršun

nekoliko kriški limuna

1 kašika sveže rendanog parmezana (izostavite ukoliko postite)

Priprema:

Crni i beli luk sitno iseckajte pa propržite na zagrejanom maslinovom ulju i puteru. Kada počne da se prži, dodajte belo vino i promešajte. Zatim, kada vino uvri dodajte pirinač, so i biber pa pržite sve vreme mešajući 4-5 minuta ili dok svaa zrna pirinčna ne dobiju istu, vlažnu, boju. Zatim ulijte supu i pustite da provri. Najbolje je da koristite domaću bistru supu, bez fide i povrća. Recept za domaću supu možete pronaći na ovom linku ⇒ supa.

Kada provri, smanjite temperaturu u pola i kuvajte 25 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja, dodajte grašak i parmezan. Kuvajte nekoliko minuta uz stalno mešanje, dok se grašak ne skuva. Začinite peršunom i zalijte sa sokom iz jedne kriške limuna. Poslužite odmah uz dodatak parmezana, po želji.

Ovo nije način na koji inače pripremam rižoto, ali takođe daje odličan rezultat. Rižoto je kremast a zrna odvojena – baš kakav treba da bude ☺ Obično supu dodajem iz nekoliko puta. Pogledajte ovde i druge recepte za rižoto.

rižoto sa graškom

rižoto sa graškom

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.