Slatko od jagoda

slatko od jagoda

Sigurno ste doživeli da vam se jede nešto slatko i da vam baba kaže da uzmete slatko… od jagoda, smokvi, trešanja, šljiva, od čega hoćeš. Pun špajz svega i svačega, svaka voćka na sto načina u sto različitih tegli, pa za koga je spremala ako ne za vas. A vi biste manč ili jafu. A, ima samo slatko. Sada obožavam da se zasladim domaćim slatkim. Slatko od jagoda i od trešanja su mi dva najdraža, posebno kada su ohlađena pa ih poslužim uz ledenu vodu i mirisnu tursku kafu… ♥


Slatko od jagoda

1400 g svežih očišćenih jagoda

1 kg šećera

400 ml vode

1 kesica burbon vanilinog šećera

Priprema:

Šećer i vodu stavite u šerpu pa kuvajte da provri. Nakon što provri kuvajte još 10-15 minuta ne mešajući. Kada dobijete sirup tada dodajte jagode koje ste prethodno očistili i oprali. Dodajte i burbon vanilin šećer. Pustite da provri pa smanjite vatru na srednju jačinu. Kuvajte ne mešajući kako se jagode ne bi raspale. Belu penu pažljivo skupljajte kašikom sve dok ne uklonite sve. Slatko će biti skuvano nakon otprilike 45 minuta do sat vremena. Tada ga sklonite sa vatre, pokrijte vlažnom krpom i ostavite da se u potpunosti ohladi.

Nakon hlađenja sipajte slatko u tegle koje ste prethodno dobro oprali i sterilisali u rerni zagrejanoj na 100 stepeni 30-ak  minuta. Dobro zatvorite tegle i odložite ih na tamno mesto.

slatko od jagoda

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.