Slatko od mleka – Dulce de leche

There no such thing like to much sweet, right? Slatko od mleka ili Dulce de leche je bukvalno najslađa stvar koju ćete ikada jeste, ali opet… to je najsavršeniji slatkiš ikada. Kremasto je, karamelasto i jede se na kašičicu (to u mojoj glavi znači da nema nikakve kalorije, ali nemojte nikome da kažete).

Ako ste do sada čuli za kondenzovano mleko onda ste sigurno čuli i za dulce de leche. To je kondezovano mleko koje se dugo kuva kako bi dobilo svoj karakteristični ukus, boju i teksturu. Može se kupiti, ali je toliko jednostavno za pripremu da nema nikakvog razloga da ga ne napravite sami.

Kondenzovano mleko možete da kupite u većim marketima. Čak i u Smederevu, u trenutku pisanja ovog posta. Najčešće te pronaći konzerve grčkog proizvođača u belo plavim konzervama (postoje manje i veće) na kojima je nacrtana pastirica i nekoliko krava u polju – NOYNOY . Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da li je mleko zaslađeno ili ne. Da biste napravili dulce de leche, neophodno je da kondenzovano mleko koje kupite bude zaslađeno.

To možda na prvu nećete shvatiti jer su konzerve zaslađenog i nezaslađenog mleka jako slične, ali zato obavezno pogledajte sastojke da biste videli da li mleko u sebi sadrži šećer ili saharozu ili šta god da koriste za zaslađivanje. Ako vidite da je zaslađeno – to vam treba, to kupite.

Postoje dva načina da pripremite slatko od mleka kod kuće, ja ću vam ovde predstaviti jedan, za mene najjednostavniji način pripreme. Kada budem isprobala i drugi, dopuniću ovaj tekst svojim utiscima.

Nisam sigurna da dulce de leche može da se napravi od domaćeg kondenzovanog mleka, ali isprobaću i to, pa vam javljam.


Slatko od mleka

konzerva zaslađenog kondenzovanog mleka
šerpa sa poklopcem
voda

Priprema:

Za početak sa konzerve skinite papir, nema potrebe da kuvate i njega. Stavite konzervu u dublju šerpu i nalijte vodom tako da konzerva bude potpuno pokrivena vodom. Ovo je jako važno jer konzerva može da eksplodira tokom kuvanja ukoliko nije pokrivena vodom.

Poklopite šerpu i pustite da provri na jačoj temperaturi. Čim provri, smanjite jačinu na nisku temperaturu i kuvajte tako 3 sata, pokriveno. Vodite računa da je konzerva uvek pokrivena vodom – ukoliko je potrebno dodajte vruću vodu tokom kuvanja.

Konzerva će se šetati po šerpi tokom kuvanja, da ne mislite da nešto nije kako treba. Kada je kuvanje gotovo, možete da ostavite konzervu u vodi da se ohladi ili je možete JAKO PAŽLJIVO izvaditi iz vode i ostaviti van da se ohladi.

Najbolje je da je ne otvarate konzervu dok se ne ohladi makar na sobnu temperaturu jer tekstura neće biti dobra. Kada se konzerva ohladi, otvorite je, promešajte i sakrijte se daleko od svih ukućana dok ne pojedete sve 🙂

Prijatno! Vaša Mila

4 thoughts on “Slatko od mleka – Dulce de leche

  1. Pozdrav. Koliko dugo moze da se cuva ako se ne otvori nakon kuvanja? Razmisljam vise konzervi da odjednom “skuvam”… Hvala.

  2. Ovako spremljeno mleko je odlicno za punjenje domacih pralina, a moze i da se doda peceni seckani lesnik, badem..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.