Jaja farbana borovnicama

jaja farbana borovnicama

U ovoj kući je toliko jaja farbano pre Uskrsa u proteklim godinama, da ne smem ni da vam kažem koliko. Uvek me je to jako radovalo i uvek sam beskrajno uživala u fotkanju i snimanju novih načina farbanja jaja. Šaranje pčelinjim voskom, farbanje prirodnim bojama, šaranje jaja penom za brijanje, bojenje crvenim vinom i još mnogo različitih tehnika šaranja je prošlo kroz ovaj bloga. Ali, farbanje svežim borovnicama je tek sada došlo na red.

Prezadovoljna sam ovom bojom – toliko mi je lepa, da bih sva jaja ofarbala na ovaj način. Farbanje jaja borovnicom je jako jednostavno. Ma, toliko jednostavno da ne znam ni šta ću vam napisati dole u receptu. Potrebno vam je samo jedno pakovanje svežih borovnica i potrebna su vam bela jaja koja kao i uvek pred Uskrs, imate u ponudi Maxija. 

Bela jaja su krhkija od klasičnih pa imajte to u vidu dok radite sa njima. Prosto morate da bude pažljiviji i da budete svesni da lakše pucaju. A ako puknu tokom kuvanja u borovnicama – nema brige jer su nam borovnice prirodna boja i nema bojazni da ćemo konzumacijom ofarbanih jaja uneti nešto što ne treba.


Jaja farbana borovnicama

Maxi Premia bela jaja
125 g Sveža borovnica, Maxi pijaca
1 kašika sirćeta

Priprema:

Jaja pažljivo operite pod mlazom tople vode koristeći sunđer i blagu sapunicu. Osušite ih krpom a zatim uklonite crveni pečat tako što ćete tufer natopiti sirćetom i blagim potezima trljati dok se pečat ne ukloni. U šerpu stavite sveže borovnice, poređajte preko jaja (u mom slučaju 6 komada) a zatim nalijte litar vode. Stavite na ringlu i uključite. Kada provri, smanjite jačinu i kuvajte 15-ak minuta.

Jačina nijanse zavisiće od jaja i od količine vode koju sipate. Neka jaja će odmah prihvatiti boju a nekima će biti potrebno više vremena. Generalno pravilo je da jaja ostavite u vodi sa borovnicama preko noći. Kod mene su jaja primila boju već nakon 30-ak minuta i tada sam ih izvadila iz boje. Dobra stvar je što u istu vodu možete staviti još jaja i ponoviti ceo proces koliko god puta želite, dok ima vode naravno 🙂. Ofarbana jaja, osušite ubrusom i po želji premažite uljem. Za mene su lepša kada su ovako matirana kao na slikama.

Post je urađen u saradnji sa Maxi Srbija.

Prijatno! Vaša Mila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.